Chleb na mące 650 zostawiłem w naczyniu żaroodpornym na 8h do rośnięcia (musiałem wyjść z domu) i po upieczeniu wyszedł niewyrośnięty.


Czy przyczyną może być to, że zostawiłem go na zbyt długo do rośnięcia? Zazwyczaj zostawiam na 4h...


#bojowkapiekarska

f5b1970a-9513-4379-8fb0-2cd43dda6101

Komentarze (5)

moll

@DerMirker tak, jeśli wiesz, że długo Cię nie będzie to lepiej wstawić do wyrastania do lodówki. Wolniej mu idzie, ale nie przerośnie

DerMirker

@moll oo, pięknie dziękuję za radę

miciek

Też tak miałem. 8h to zdecydowanie za długo imo. Zwłaszcza jeśli są upały to nawet i 3h starczą. Potem do lodówy na cold proofing

DerMirker

@miciek co to jest cold proofing?

miciek

@DerMirker Pewnie jest jakieś konkretne określenie na ten proces, ale chodzi o to że po napowietrzeniu i wyrośnięciu ciasta wrzucasz "ukulane" ciasto w jakimś pojemniku np. owalnym koszyku do lodówki na noc, by potem jeszcze lepiej urosło, było smaczniejsze. Konkretnie to punkt 5 z tego przepisu: https://wykop.pl/wpis/74698043/jedyny-przepis-na-chleb-na-zakwasie-jakiego-bedzie

Zaloguj się aby komentować