Komentarze (20)

Opornik

@ColonelWalterKurtz Ile to może stać?

wonsz

@Opornik OP pododawal już różne rzeczy, ja goły wywar z kurzych łapek, kaczych korpusów I kości wołowych po prostu mrożę, spokojnie kilka miesięcy poleży. Do tego fajnie się z takiej mrożonki tłuszcz zdejmuje.

ColonelWalterKurtz

@Opornik Ja to wlewam do słoika na gorąco i zakręcam. Później lodówka, nie zamrażam. Najdłużej stał taki bulion pewnie 2-3 mies i było wszystko git.

cebulaZrosolu

@ColonelWalterKurtz dziwne jakieś, wygląda jak smalec

Opornik

@cebulaZrosolu albo coś innego białego.....

cebulaZrosolu

@Opornik może OP jest inseminatorem?

ColonelWalterKurtz

@cebulaZrosolu inseminatorem ramenu XD ta magia nazywa się emulgacja tłuszczu i białek z wieprzowych kości

Opornik

@ColonelWalterKurtz mimo wszystko śmiesznie białe wyszło. Ja kiedyś wiele godzin gotowałem kości na ten legendarny sos, demi glace, gówno mu wyszło tylko masę gazu zmarnowałem.

Był bardzo ciemny.

ColonelWalterKurtz

@Opornik a ten sos nie powinien być właśnie taki ciemnobrązowy?

ColonelWalterKurtz

@Alawar dla połowy WWA od razu XD

koszotorobur

@ColonelWalterKurtz - robię od czasu do czasu taki wywar bo tonkotsu to nadramen - ale jeszcze nigdy nie mroziłem.


Napisz proszę jak dokładnie gotujesz

ColonelWalterKurtz

@koszotorobur napiszę jak i ty się podzielisz


Garnek 5l. Wrzucam 2-3 wieprzowe nóżki i kości karkowe. W mięsnym mi to rąbią na kawałeczki więc już idzie prosto do gara (no umyte jeszcze wcześniej). Wszystko wypełnia jakieś 70-80% wysokości garnka. Zalewam wodą i gotuję. Jak już się gotuje to trzymam tak 2-4 min. Zdejmuje z płyty i wypierdalam wszystko do zlewu XD Płyn idzie w kanał a kości zostają. Zalewam zimą wodą, płukam, każdy fragment myję dosyć dokładnie pod bieżącą wodą i jeszcze raz płukam. Wrzucam do szybkowaru elektrycznego i gotuję tam przez 40 min. Zostawiam do ostygnięcia i jak można już otworzyć szybkowar to znów wszystko przekładam do garnka. Dorzucam imbir w plastrach, cebulkę (solidny pęczek wraz z białymi częściami), całą główkę czosnku przecięta na pół i cebulę. Gotuje to już w tym normalnym garnku z tymi dodatkami przez ok 45 min. Na koniec wszystko przecedzam dokładnie (co tam znajdę mięsa to idzie dla kocura XD) , blenduje ręcznym blenderem dosłownie chwilę (wtedy nabiera białego koloru) i pakuje do słoików. Done. Ramen składam na bulionie dashi i tonkotsu 50/50. Z tego na zdjęciu wyjdzie jakieś 12 sporych porcji

koszotorobur

@ColonelWalterKurtz - ja robiłem już z różnych wieprzowych kości - co tam akurat było dostępne - czas gotowania pod ciśnieniem różny w zależności od wielkości kości, ale efekt zawsze podobny.

Mój ulubiony bulion wychodź jak dodam korpus z kurczaka jeszcze a nie tylko kości wieprzowe.

Robię w garze pod ciśnieniem przez około godzinę - także po uprzednim obgotowaniu, wylaniu do zlewu i umyciu z resztek mięsa - a potem 4 godziny w trybie wolnowaru (używam kombo urządzenia Ninja więc wszystko w jednym garze tego urządzenia). Cedzę ale nie blenduję.

ColonelWalterKurtz

@koszotorobur dodajesz jakieś aromatyzery typu cebula czy imbir? Bez blendowania Ci się robi taki biały? A do składania ramenu dajesz jeszcze dashi czy na samym tonkatsu robisz?

A domieszkę drobiową muszę wypróbować

bishop

@ColonelWalterKurtz a po blendowaniu jak trochę postoi i ostygnie to nie oddzielają Ci się potem warstwy tłuszczu i wody? U mnie się tak działo i musiałem ponownie blendować po rozmrożeniu, przed podaniem

ColonelWalterKurtz

@bishop u mnie się nie oddzielają warstwy. To się w lodówce zastyga tak jak na zdjęciu, robi się jednolita galareta.

koszotorobur

@ColonelWalterKurtz - dodaję cebulę dymkę z zielonym szczypiorem albo zwykłą białą.

Mi wychodzi mocno szare - zapewne blendowanie robi emulsję i polepsza kolor - nie wiem czy zmienia mocno smak bo nigdy nie blendowałem.

Nie daję dashi. Składam z tego bulionu, tare z sosu sojowego i mirinu, oleju aromatyzowanego (czasem łagodnego sezamowego a czasem chili). Dodaję karmelizowane chashu, jajo na miękko, wodorosty nori albo/i pak choi i/lub kiełki i/lub grzyby kikurage lub shiitake oraz marynowany imbir (w zależności co mam).

BajerOp

@ColonelWalterKurtz to tylko gotowane kości z cebulą?

ColonelWalterKurtz

@BajerOp zobacz, wyżej opisałem co i jak

Zaloguj się aby komentować