Zjem sobie troche starego ryzu
#nietylkomielonka #gotujzhejto #gotowanie #jedzenie



Zjem sobie troche starego ryzu
#nietylkomielonka #gotujzhejto #gotowanie #jedzenie



@Ragnarokk - wujek Rodżer lubi to

Co do starego ryżu, nie przechowujcie go dłużej niż 24 godziny, ponieważ narasta pleśnią, której długotrwałe spożywanie może doprowadzić do chorób serca. Jak jecie ryż to ino w porcji, jaką zjecie lub takiej, abyście na kolejny posiłek go zjedli
@Barta55ko poczytalem i tak dlugo jak jest w 3 stopniach chuja na nim powinno wyrosnac xD
@Barta55ko - przechowywanie ugotowanego ryżu w lodowce spowalnia proces wzrostu pleśni ale go nie zatrzymuje.
Do tego bakteria Bacillus cereus prowadząca do poważnych zatruć rośnie na skrobii (w tym na tej znajdującej się w ryżu) więc trzeba uważać: https://zywienie.abczdrowie.pl/odgrzewany-ryz-moze-zabic-wszystko-przez-grozna-bakterie
Podsumowując ugotowany stary ryż może nam poważnie zaszkodzić - jak nie toksynami z pleśni, to toksynami z bakterii - dlatego nie powinno się go przechowywać dłużej niż dzień poza lodówką i dłużej niż 2 dni w lodówce.
@koszotorobur Te bakterie giną w ponad 65C. Od lat przechowuję posiłki z ryżem przez 2-3 dni i nie przypominam sobie, żebym się po nich gorzej czuł.
@mordaJakZiemniaczek
Bakterie mogą ginąc, pytanie czy toksyny przez nie wyprodukowane też
@Ragnarokk - zostało już to zbadane - toksyny wytwarzane przez pleśnie i bakterie rozwijające się na ryżu (a właściwie skrobi) są odporne na wysoką temperaturę
@mordaJakZiemniaczek - to nie jest zero jedynkowe, że 3 dniowy ryż gwarantuje zatrucie - 3 dni to jedynie i aż zwiększone ryzyko zatrucia - do tej pory miałeś szczęście - do tego młody i zdrowy organizm lepiej sobie radzi z usuwaniem toksyn - więc czym jesteś starszy tym ryzyko zatrucia też rośnie.
@koszotorobur
Tak, wiem. To było pytanie bardziej ogólne, wiele ludzi nie rozumie tej różnicy
@koszotorobur No i powielasz jakiś mit, bo ktoś gdzieś coś przeczytał
The minimum temperature for vegetative growth was between 100 and 150 C. Mol (1957) reported that B. cereus would grow in yeast extract phosphate broth when stored at 120 C. for a few days but not at 80 C. when held as long as 4 months.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/instance/2130471/pdf/jhyg00075-0104.pdf

@mordaJakZiemniaczek - jaki mit powielam? Że bakterie rozwijają się w jedzeniu? Że toksyny pleśni i bakterii Bacillus cereus są szkodliwe? Że pleśń i bakteria Bacillus cereus dobrze rozwija się na skrobi?
Pytania do Ciebie: jak ktoś schładza ryż od razu po ugotowaniu to ile według Ciebie można przechowywać go poza lodówką by dalej był bezpieczny do spożycia? A ile w lodówce?
A jak nie schłodzi się go od razu po ugotowaniu to według Ciebie ma to jakiś wpływ na czas bezpiecznego przechowywania czy nie?
A może to, że statystycznie mało kto umiera na zatrucie pokarmowego to powód by jednak ryzykować zatrucie?
A jak już się wymieniamy linkami to tu masz praktyczny poradnik z przypisami - od od NHS (National Health Service) z UK na wypadek jakbyśb miał problemy z interpretacją badań do, których zlinkowałeś i faktem, że są udokumentowane przypadki zatruć oraz różne późniejsze badania zrobione przez lata bo nauka się ciągle rozwija:
@koszotorobur @koszotorobur powielasz mit, że te bakterie mnożą się bardziej po 24h, a linkowane badania pokazują, że 3 dni nie robią różnicy. Oczywiście że ludzie się truja, bo na kuchniach świata pracują debile i ignoranci. Ale nie pisz, że podstawa wszystkich tygodniowych meal prepow jest po 1 dniu niebezpieczna.
@mordaJakZiemniaczek - dyskusja obejmowała i pleśnie i bakterie:
Podsumowując ugotowany stary ryż może nam poważnie zaszkodzić - jak nie toksynami z pleśni, to toksynami z bakterii - dlatego nie powinno się go przechowywać dłużej niż dzień poza lodówką i dłużej niż 2 dni w lodówce.
Badania, do których dałeś linka to nie są jedyne badania - to do czego ja dałem linka to wytyczne NHS z UK, które są wypadkową wielu badań i udokumentowanych zatruć.
Bakterie i pleśnie się mnożą na potęgę bo taka jest ich natura - zwłaszcza w sprzyjających warunkach - do tego Bacillus cereus wytwarzają przetrwalniki odporne na wysoką temperaturę - które jak dostaną się do organizmu to potrafią namarzać się w jelitach (więc ich toksyn mogą albo być w jedzeniu albo mogą być wytworzone już w ciele, lub oba) - o tym wspomina PDF do którego dodałem linka.
A w ogóle to co napisałeś:
Ale nie pisz, że podstawa wszystkich tygodniowych meal prepow jest po 1 dniu niebezpieczna.
To już Twoja nadinterpretacja.
Dziękuję za tą jakże naukową "dyskusję", zdrówka życzę i polecam się na przyszłość.
@Mielonkazdzika kuwa chlopie ja jak robie cos z ryzem to zawsze gotuje z 2 worki wiecej aby potem opierdzielic z jajkiem xD ja dorzucam jeszcze sera 11/9
@Sweet_acc_pr0sa - jak na drugi dzień to ok - ale na trzeci dzień to już ryzykujesz.
Jak to mówią - każdy kozak, do pierwszego zatrucia
@koszotorobur jeszcze mnie nie chwycilo xD wiec bede podejmowac ryzyko az mnie trafi xd ale zazwyczaj jem na drugi dzien rano
@Sweet_acc_pr0sa - na drugi dzień to spoko
Zaloguj się aby komentować