Zawoskowałem goude i na tym mój udział sie kończy. Teraz pozostało tylko czekać jakieć 6 tygodni. Dojrzewam w lodówce w szufladzie na warzywa, bo dedykowanej dojrzewalni jeszcze sie nie dorobiłem
efd25544-5070-42ef-9900-292b53b6d3e0
frubel

@wielbuont w jakiej temperaturze taki ser powinien dojrzewać?

wielbuont

@frubel powinien 12-14 stopni, ale od biedy w lodówce też mozna. Docelowo planuję postawić osobna lodówkę do wina z regulacja wilgotności, bo o ile zawoskowany ser w lodówce da rade tak taki ze skórką popęka i będzie chujowy

frubel

@wielbuont Ciekawe jak na końcu taka różnica temperatury wpływa na dojrzewanie i finalny smak sera.Wydaje mi się ze to jest ważny proces.

wielbuont

@frubel pewno idzie wolniej, ale jak się nie ma co się lubi to się kradnie co popadnie. Przy tej sztuce bardziej chodzi mi o to, czy wyjdzie zjadliwy ser. Old amsterdamu się nie spodziewam

frubel

@wielbuont Wiadomo ale jak będzie dobry to napewno będziesz chciał powtórzyć proces. Powodzenia i wołaj jak już będziesz próbował. Wytwarzasz jeszcze jakieś inne produkty? Ja mam zajawkę na wędzenie mięs i ryby.

wielbuont

@frubel będę chciał go powtórzyć z lepszymi warunkami ( ͡° ͜ʖ ͡°) robię wino, ale tylko takie everyday z tego co akurat wpadnie z działki, albo od teściów. Co do wołania. Są tu jakieś tagi autorskie, albo listy?

frubel

@wielbuont Możesz stworzyć swój tag oraz swoją społeczność. Otaguj to to dodam do śledzonych.

Dalmierz_Ploza

@wielbuont Fajen.. jakieś poradniki są z których korzystałeś?

wielbuont

@frubel https://www.hejto.pl/spolecznosc/serowarstwo spróbujmy tutaj.

@Dalmierz_Ploza na jutubie Domowe sery i sery rzemieślnicze są sensowne

Zaloguj się aby komentować