Zakwas bez zmian, ale przed zmianą.


Aktywność zakwasu dzisiaj w nocy była taka jak wczoraj, ale po opadnięciu został na poziomie +20%. Dzisiaj zdecydowałem, że chcę zmienić mąkę na żytnią typu 2000. Plan był robić na niej od początku, ale nie znalazłem, a teraz dokupiłem w lidlu zwykłą żytnią 2000, bez żadnych bio i tyle. Żytnia 960 się nie zmarnuje, bo użyję ją jako domieszkę do białej, ale już do mąki na chleb, a nie zakwas. Mam nadzieję, że zakwas przeżyje tę zmianę i stanie się jeszcze silniejszy 😄


Dzień 4

- 35g zakwasu zostawiłem

- 50g mąki (żytnia typ 2000)

- 50ml wody (zmniejszyłem o 10ml)


Aha, sorki za ujebany słoik xD dziś go doprowadzę do lepszego stanu 😉


Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina 🐧


#zakwas

ef35053d-706e-488d-b177-8b86e8ad448e

Komentarze (11)

Lvter

Może żeby urozmaicić trochę prowadź dzienniczek pierwszoosobowo z perspektywy zakwasu?

pingWIN

W sumie mogę jutro spróbować taki wpis zrobić jak nie zapomnę Ogólnie to nie będzie długa seria, bo jak zakwas się wzmocni i ustabilizuje to posty będą o chlebach z różnych przepisów, żeby urozmaicić i znaleźć przyzwoity, ale pomysł ciekawy i wykorzystam, dzięki

PlatynowyBazant20

@Lvter dzień czwarty, Pingwin sypnął mi jakiejś taniej mąki z lidla, nie wytrzymam 🙂

pingWIN

@PlatynowyBazant20 proszę nie kraść mi moich pomysłów na jutrzejszy wpis XD

Compositum

@pingWIN Wiesz, że najczęściej to te mąki bio są wycofywane za przekroczenie norm oprysków?

pingWIN

@Compositum Wiesz co, nie zagłębiałem się w to aż tak, z reguły kupuję normalne produkty, a tutaj często czytam, żeby używać bio. Jeśli to prawda i są najczęściej wycofywane przez te rzeczy to znaczy, że są też dobrze kontrolowane co jest raczej ok. Ta mąka od Planet Bio ma certyfikacje, nie znalazłem nic negatywnego o niej, ale jak mówię, skoro przy bio są bardziej rygorystyczne normy i kontrole są większe to wydaje mi się, że jest mniejsza szansa, że są jakieś zanieczyszczenia w niej.

Compositum

@pingWIN Tylko jak dobrze pamiętam jak przekroczenia były to powyżej norm dla zwykłej mąki. Zresztą obecnie w UE jest tak mało środków ochrony roślin legalnych, że bardziej bym patrzył by mąka była z UE.

pingWIN

@Compositum Akurat ta moja jest z Austrii i pakowana w Polsce. Ta z lidla nie mam pojęcia, bo nie ma o tym informacji.

onpanopticon

@Compositum póki co to jedynie bakterie wpieprzają tę mąkę xD

radziol

@pingWIN mąki razowe wymagają trochę więcej wody. Ja do żytniej 2000 daję właśnie 60 wody na 50 mąki

pingWIN

@radziol dzięki za podpowiedź, aż się zastanawiam ile dzisiaj dałem w końcu... teraz już pewny nie jestem czy 50ml czy z przyzwyczajenia 60ml xd


Większość przepisów zakłada 11 lub 12 i robi z tej mąki, czyli dają tyle samo wody, nie słyszałem o tym wcześniej. Zobaczę jutro jak się zachowa, choć zmiana typu może dać efekty za 2 dni wyraźniejsze i jutro może być mało wiarygodne

Zaloguj się aby komentować