#wojnymajonezowe part deux, imperium kontratakuje.


Przedstawiam wykonany niezgodnie z Polską Normą PN-A-869650:1995 majonez. Skład:


  • całe jajko, bo co mi zrobicie

  • szklanka oleju rzepakowego (na pochybel systemowi miar i wag)

  • łyżeczka musztardy stołowej

  • dwie łyżeczki octu o zgrozo spirytusowego

  • sól i pieprz według uznania


Konsystencja wcale niegorsza niż w sklepowym. Ocet spirytusowy niestety nadał charakterystyczny zapach. Następnym razem poeksperymentuję z alternatywami, myślę że jabłkowy byłby bardziej spójny z całością.


W smaku ideolo. Czy jest kwasny? No troszkę jest. Chemii nie oszukasz. Majonez trzeba lekko zakwasić, żeby się ładnie zemulgował. Ale nie wykręca ryja. Ma delikatny smak, komponujacy się z kremową konsystencją. Jak łatwo można policzyć (uwielbiam dzielić łyżeczki przez szklanki) zawartość octu to około 3-4%. Kielecki nie przyznaje się w składzie do zawartości octu, w ogóle ocet wymienia tylko jako składnik musztardy, ale organoleptycznie oceniam na co najmniej dwa razy więcej. Może cztery.


Na pochybel polskim normom!


Nikogo nie wołam, bo miłośnicy kieleckiego i tak się sami zlecą.


Przepis oczywiście jest do dopracowania, ale jak na pierwsze podejście wyszedł spoko.


#gotujzhejto #majonez #greymieszachemie

ec988e76-f803-4c12-8f85-f0d23c0e40c9

Komentarze (6)

Astro

@Greyman domowe zawsze na propsie!

Smacznego Kieleckiego (wybacz, nie mogłem się powstrzymać).

Greyman

@Astro kielecki właśnie opuszcza słoik, celem zrobienia miejsca na ten domowy XD

Astro

@Greyman dlatego zawsze mam puste słoiki w pogotowiu :) dziś będę sloikowal curry :)

UncleFester

@Greyman


  • białko jajka raczej przeszkadza w emulgacji,

  • olej rzepakowy be, winogronowy cacy (ma przyjemniejszy zapach)

  • szczypta cukru i parę kropli wody czynią cuda

Greyman

@UncleFester dzieki! Szczerze mówiąc to jest produkt spontaniczny i "zero waste", zrobiony z tego, co było akurat w kuchni. Jeśli będę robił następny, na pewno wezmę pod uwagę wskazówki ludzi dobrej woli. Chociaż fanem majonezu nie jestem, a oprócz mnie nikt w domu nawet nie chciał posmakować XD ani kieleckiego, ani domowego, ani żadnego w ogóle.


Od siebie dorzucę, że musztarda miodowa zamiast cukru, może być dobrym pomysłem.

wonsz

Moja od zawsze robi z całych jajek, to białko tam na pewno niczego nie psuje. Spróbuj z czarną solą zrobić.

Zaloguj się aby komentować