Właśnie się dowiedziałem, że to co widzicie na obrazku jest składnikiem żelków. I wcale nie chodzi o koszenilę (chociaż to te same robaczki), tylko o szelak. Tak, ten sam szelak będący składnikiem różnego rodzaju politur/werniksów/lakierów do drewna.

za:
https://pl.openfoodfacts.org/additive/pl:e904-szelak
Cały cykl życia czerwców trwa ok. 6 miesięcy. Odżywiają się sokiem wysysanym spod kory, produkując szelak jako ochronną skorupkę dla larw. Absorbują go do momentu śmierci z przejedzenia. Każda samica przed śmiercią składa ok. 1000 jajeczek. Sok z drzewa przechodzi transformację chemiczną w ciele owada i w końcu jest wydalany. W kontakcie z powietrzem formuje się twarda skorupka, która pokrywa cały rój łącznie z gałązkami. Zbiera się całe gałązki i przetwarza w zakładach, gdzie skorupka szelakowa jest oddzielana od gałązek.

Szelak w jedzonku nosi oznaczenie e904. Po co on w żelkach, spytacie? Otóż dla połyski skorupki. Jak to napisali w składzie Zozoli jest to "substancja glazurująca".
https://delio.com.pl/products/A0008649-elki-z-efektem-rozgrzewajcym-zozole-fire
#ciekawostki #jedzenie
110415f4-3b90-4b3e-a52e-fdd975984fdb
Basement-Chad

Znowu jedzenie robaków. Co ten Czaskoski to ja nie...

cebulaZrosolu

@Konto_serwisowe to nie jedyny dziwny składnik żelków, wiesz jak się robi żelatynę? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Konto_serwisowe

@cebulaZrosolu To jest opowieść, która niszczy dzieciom dzieciństwo i jest wrogiem wszystkiego, co dobre.

jonas

Kurde smaka na miśki Haribo narobił.

Konto_serwisowe

@jonas Temat do zamknięcia, żelki z czarnej listy. Haribo ma w składzie jako substancję glazurującą wosk pszczeli.

GrindFaterAnona

@Konto_serwisowe ale wosku pszczelego nie robi sie z pszczół

szymek

@Konto_serwisowe poczytaj jeszcze z czego się robi barwniki do jogurtów

Konto_serwisowe

@szymek Koszenila? To ten sam sympatyczny robaczek

szymek

@Konto_serwisowe no widzisz jaki pożyteczny

GrindFaterAnona

@Konto_serwisowe a sie smiali z szurow jak mowili, ze bedziemy jesc robaki

Kronos

@GrindFaterAnona Jemy od lat, E120 to właśnie koszenila z robaczków, warto czasem poczytać skład tego co się je.

Konto_serwisowe

@GrindFaterAnona Jedliśmy zanim zaczęliśmy się śmiać 🙂

Zaloguj się aby komentować