Witam Ponownie w ten Niedzielny poranek #bojowkapiekarska
Jak już pisałem wcześniej od jakiegoś czasu param się robieniem własnego chleba. Jest to niesamowicie przyjemna i o dziwo nie tak pracochłonna czynność.
Tym razem chleb wyszedł bardzo fajnie, dość mocno się wybulwił po jednej stronie, jednak na przekroju fajnie widać, że rósł dość zdrowo (przez ponad 12h w normalnych warunkach).
Z wierzchu jest bardzo chrupiący, w środku natomiast miękki i nawodniony odpowiednio. W smaku mąka której użyłem (kanadyjska Marriage's very strong white bread flour) jest bardzo dobra a i praca z nią była dość fajna i ciasto rosło sobie zdrowo przez noc.
Synowi również smakowało
Poniżej ponownie zamieszczam przepis jakby ktoś chciał wiedzieć jak sobie taki zrobić w domu:
> Raz na miesiąc budzę swój zakwas z lodówki który jest trzymany w minimalnych ilościach na 50-100g - dodaje do niego po 100g mąki oraz 100g letniej wody i wyciągam na pare godzin.
> Później dodaje 600g mąki (tym razem picrel), 420g wody (nice) i 200g zakwasu.
> Najpierw mieszam wszystko bez soli i po 20-30min autolyzy mieszam porządnie z solą przy okazji formując kulkę. Wkładam do naczynia obtoczonego oliwą z oliwek i zostawiam na noc - nad ranem wstaje, włączam piekarnik na maxa (mam płyte granitową do pizzy) razem z dutch oven (czyli taka żeliwna patelnia + rondel który na siebie się nakładają).
> Wyciągam jak się mocno rozgrzeje (45min zwykle) i wkładam do piekarnika (posypując spód mąką by się ciasto nie przykleiło) na 20min przykryte rondlem. Po 20min zdejmuje pokrywkę, zmniejszam temperature do 180 i 20-30min w zależności jak nawodnione ciasto aż skórka będzie ładnie zbrązowiona i chrupiąca.
#gotowanie #gotujzhejto #pracapiekarzamnieprzekomarza
Wołam plusujących poprzedni wpis:
@Torgerd @fisti @AndrzejZupa @kamilbrawo2 @Heterodyna @Ghost94 @e5aar @Geratius @MrFazz @SpoconaPacha @michalroman212 @Laryngoskop @MauveVn @Mielonkazdzika @lipa13 @mhu @micin3 @szamaan @JanKowalski @PlatynowyBazant20 @moll @Zielonypomidor @schweppess


