Wędzarnicze Tomki, tl;dr - 30dkg peklosoli (0,6% azotynu sodu) na 11kg kiełbasianego wsadu to niebezpiecznie za dużo czy oj będzie słone i raka żołądka dostaniesz miesiąc wcześniej za dużo?
Po kilku latach zabierania się do tematu ojciec w końcu zrobił sobie wędzarnię. Białe sery, jakieś udka z kurczaka testowo całkiem spoko, aż przyszła pora na kiełby. Wpadam dzisiaj pomóc to we flaka popchnąć, pytam jak peklosól odważał a ten mi mówi że na oko proporcjonalnie do zawartości opakowania (1kg z browinu) bo waga nie działa. To był ten moment w którym dowiedział się czym jest peklosól, bo myślał że sól z cukrem, i prawie zawału dostał. No w każdym bądź razie znaleźliśmy baterie, waga pokazała ubytek 30dkg i abstrahując od mierzenia na oko, bo w budowlance muszę przyznać że jebaniutki ma poziomicę wbudowaną, tak tutaj machnął się o połowę i teraz się martwi żeby ludzi nie potruć. Śmietnik, psu dać czy da się zjeść? Dzieciom ni c⁎⁎ja, tyle wiem.
#wedlinydomowe #gotujzhejto