#wedlinydomowe #gotujzhejto #domowelepsze

Nowe mięcho do szynkowara przyprawiłem i do lodówy:

1kg udek z kurczaka pokrojonych

1 duży ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka suszonych pomidorów (rozdrobnionych, z torebki)

niecała 1 płaska łyżeczka kurkumy

0,5 łyżeczki przyprawy kebab (bo mi ładnie pachniała)

5g soli peklowej + 8g soli kuchennej

Ależ całość ładnie pachnie. Wstawiane będzie w poniedziałek wieczorem.

546d3c14-ba01-47c2-a1cf-cc9b7e23b8e6

Komentarze (8)

vredo

@Fly_agaric O gurde jedzonko, jeszcze przepis podał, sadysta

Fly_agaric

@vredo Ale to dopiero we wtorek rano będę próbował. Nie ukrywam, że już bym chciał, tak pachnie ładnie.

vredo

@Fly_agaric Kusisz diable

Fly_agaric

Zapomniałem czarnego pieprzu wmielić

BajerOp

@Fly_agaric wg mnie za mało soli. Optymalnie to 18 gramów na kilogram mięsa. Oczywiście według mnie, masarnie robią 22 na 100.

Fly_agaric

@BajerOp

Właśnie. Dietetycy twierdzą, że powyżej 20g jest już zdecydowanie niezdrowo i zalecają szukać produktów poniżej tej granicy. W produktach dla dzieci (typu Gryzole, itp) to o dziwo, jest tylko 17g, więc da się.

Natomiast u mnie jest dużo mniej, bo zejdzie w kilka dni ledwie (ostatnio starczyło na 3 i pół dnia) i nie muszę się tym martwić. Weź pod uwagę, że sól jest też w przyprawach - pomidorach i kebabie, więc realnie to 14-14.5g - dla mnie aż nadto.

bishop

Nie rozpadnie się bez żelatyny? Czy tłuszczyk wystarczy żeby to skleić?

Fly_agaric

@bishop Nie ma mowy. Tego białego trochę tam jest, a ja celowo to zostawiam. Trzyma się super i nie potrzeba żadnej żelatyny. To nie jest moje pierwsze rodeo

Poprzednim razem zrobiłem udka 50:50 z udźcem indyczym i wtedy trochę się kruszyło (ale i tak nie dramat), bo indyk był za chudy. Jednak użycie samych kurczęcych gwarantuje sukces.

Zaloguj się aby komentować