Wczoraj @oneoneone podsunął pomysł i jest brokułowa.
Całkiem przyzwoita, lekka zupa.
Dodałem dodatkowo szczyptę gałki, pieprzu, łyżkę cukru i łyżkę octu (następnym razem będzie sok z cytryny) i natkę zamiast szczypiorku.

BTW Dlaczego brokuł, jeśli broccoli?

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka
44104317-e1a0-4e1c-88b5-3d63732b2e3a
Pomidor__

@UncleFester Też z tym nieszczęsnym serkiem topionym?

UncleFester

@Pomidor__ 

Tak, też miałem obawy, ale zrobił robotę.

Dodał głębszego smaku i aromatu, dosolił i dodatkowo zemulgował zupę, nie musiałem hartować śmietany.

Pomidor__

@UncleFester śmietany się dodaje do emulgacji zupy 🙂ser tarty nie dałby rady?

UncleFester

@Pomidor__ 

Słowo klucz: dodatkowo.

Ser tarty != ser topiony.

Sprawdź technologię wytwarzania.

UncleFester

@Pomidor__ 

No, wychodzi na to, że nie wiesz, ten przepis jest wadliwy.

Gdzie żółtko, ergo lecytyna, ergo emulgator?

Pomidor__

Po co do sera nie do smarowania a typu plasterki do burgera? Ech

UncleFester

@Pomidor__ 

Trzymajmy się tematu.

Sery topione są jak najbardziej do smarowania i o takim mowa w przepisie na zupę.

Ty dryfujesz w kierunku bliżej nieokreślonego wyrobu seropochodnego.

Ech

Pomidor__

Przynajmniej nie kupnego 😄

UncleFester

@Pomidor__ Następnym razem użyję topionego własnej roboty.

UncleFester

@Pomidor__

Poszedłbym dalej tym tropem.

Ideą quattro formaggi jest taki dobór serów, by miały zdecydowanie zróżnicowany smak i fakturę.

Żeby nie powstała bliżej niesprecyzowana mieszanka smaków, zmiksowana zupa-baza musiałaby mieć konsystencję gęstego kremu, a sery trzeba by dodawać oddzielnie w czterech garnkach, dopiero na talerzu zrobić cztery wyspy o różnych smakach.

Roboty sporo, ale efekt mógłby być zaskakujący.

Idzie sezon, więc może krem szparagowy zamiast brokułowego????

Pomidor__

@UncleFester Uwielbiam hejto za powiadomienia.


No pomysł b.dobry ale na jakąś okazje i większej ilość gości by opłacało się gary myć. Na szybko można by z jednym serem. Muszę na rynku sprawdzić jak tam cenowo szparagi bo pogoda chyba namieszała.

UncleFester

@Pomidor__ 

Na naszym targu/rynku, w sezonie, plantatorzy sprzedają za grosze ułamane topy szparagów, jako odpad.

UmytaPacha

BTW Dlaczego brokuł, jeśli broccoli? 

@UncleFester a dlatego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

3460976e-af2e-4b80-a0e4-eabbd4a36edc
UncleFester

@UmytaPacha dzięki

Zaloguj się aby komentować