
W Stanach Zjednoczonych zakazano jej sprzedaży. Nie dostaniemy jej także we Włoszech. Spożywanie tej ryby może skończyć się bardzo nieprzyjemnymi dolegliwościami, dlaczego lepiej uważać?
#wiadomoscipolska #zywnosc

W Stanach Zjednoczonych zakazano jej sprzedaży. Nie dostaniemy jej także we Włoszech. Spożywanie tej ryby może skończyć się bardzo nieprzyjemnymi dolegliwościami, dlaczego lepiej uważać?
#wiadomoscipolska #zywnosc
Tej ryby. W tym kraju. Maślanej.
@kitty95 dzięki za odclickbaitowanie
Przy okazji rozumiem zainteresowanie tematem ...

@sebie_juki ryba jaka jest każdy widzi.
A propos clikbajtów, to ja stoję zawsze na stanowisku, że jak ktoś oczekuje przeredagowywania znalezisk, to niech wierszówkę płaci.
@kitty95 całe szczęście, że sobie nie życzysz pieniędzy za zapełnianie hejto treścią. Tacy redaktorzy zapełniają swoje strony treścią za pieniądze
@ZohanTSW o widzę kolejny wyznawca "mnie sie należy".
@kitty95 jeśli miałbym wybierać czy chcę clickbaitowe tytuły czy brak użytkownika, który je wstawia (ale w swej mądrości i szczodrości robi to ZA DARMO), to wybieram to drugie ¯\_(ツ)_/¯
@ZohanTSW wstaw zdjęcie serniczka, dostaniesz dużo pioruników.
@kitty95 czemu kolejny, czyżbyś zaliczał mnie do tej grupy?
Niesarkastycznie, podziękowałem Ci za odclickbaitowanie - wyjaśnienie w komentarzu o jaką rybę chodzi. To podziękowanie chyba świadczy o tym, że nie wychodziłem z założenia "to był twój obowiązek".
@sebie_juki ależ on lubi gardzić wszystkimi, bo jest tu najmądrzejszy, to jedyny użytkownik z rozumem na tym portalu.
@kitty95 to już z 20-25 lat temu ostrzegali przed tą rybą. Zrobił się na nią szał, a później taka informacja o jej szkodliwości się pojawiła.
Niektóre gatunki zawierają woski nietrawione przez człowieka, które mogą powodować zaburzenia pokarmowe, a u osób szczególnie wrażliwych nawet zatrucia pokarmowe, m.in.:
eskolar (Lepidocybium flavobrunneum, ang. escolar),
kostropak (Ruvettus pretiosus, ang. oilfish).
Zatrucia mogą objawiać się biegunką, zawrotami głowy, nudnościami i zmianami skórnymi (wysypka). Osobom, które po raz pierwszy konsumują ryby z tej grupy zaleca się spożycie małej ilości celem sprawdzenia wrażliwości organizmu na woski zawarte w mięsie ryby. Pierwsze objawy ewentualnego zatrucia występują zwykle po 2–3 godzinach od spożycia i ustępują po upływie doby.
Przepisy określające zasady wprowadzania do obrotu ryb zawierających substancje wywierające szkodliwy wpływ na przewód pokarmowy znajdują się w rozporządzeniu (WE) 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE Polskie Wydanie Specjalne rozdz. 3 t. 45 str. 15 z późniejszymi zmianami).
> to już z 20-25 lat temu ostrzegali przed tą rybą
@InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz fakt, gdzieś ok. 2002 moi pierwsi znajomi przechodzili fascynację sushi; ~2003 któryś zrobić kurs i mniej więcej w tym czasie pierwszy raz słyszałem, że maślana nie jest zbyt zdrowa.
Zaloguj się aby komentować