W kwestii mojego pomysłu z "marynowaniem" patyczków do koreczków, to:

- zapach oregano-majerankowy jest wyczuwalny, ale słabo.

- mogłem dodać do wywaru soli.


Teraz pytanie, czy było warto?

Moim zdaniem, niewiele z tym zachodu i można spróbować. Zwłaszcza, że dodatek soli może rzeczywiście wpłynąć na smak nabijanego jedzenia. Jest pole do eksperymentów.


Co do ilości wywaru, to zależy od naczynia w którym patyczki będą się moczyć. Powinno być tyle płynu, żeby były przykryte.


Sam skład to 2-3 kopiaste łyżki majeranku.

Do tego świeże zioła. Ja wykorzystałem oregano, 3/4 takiego pęczka, jaki można kupić w Lidlu, albo biedrze. Wolałbym wziąć rozmaryn, ale dostać nie mogłem.

@moll @AndrzejZupa

#jedzenie #koreczki

1fd926ce-2037-4e27-8f05-e6ceda99a13f
e437cd4a-cca1-4e74-8b9f-c3adc88d8811

Komentarze (15)

Opornik

Sama woda? Może lekki sos sojowy był by dobry. Pomysł ciekawy.

razALgul

@Opornik o, że na to nie wpadłem... I zamiast soli. 😁

moll

@razALgul dziękować za pamięć

razALgul

@moll a proncie bardzo 🙂

paramyksowiroza

@razALgul Hmm...ja bym spróbował z olejkami, zamiast z wywarem.

Olejki to +100 do aromatu.

HolQ

@razALgul a możesz dokładniej opisać jak to marynowales?

razALgul

@HolQ wrzuciłem cała paczkę patyczków do szaszłyków na patelnie. Są dłuższe i mocniejsze od wykałaczkowych. Zalałem woda, tak żeby przykrywała patyczki. Dorzuciłem 3-4 łyżki majeranku i gałązki oregano. Tak jak opisałem wyżej. Doprowadziłem do wrzenia, kilka minut pogotowałem i zostawiłem na noc.

Kolejny mój pomysł, lepiej zostawić pod przykryciem. Na pewno dodanie sosu sojowego, coś mocno intensywnego pomoże. Jak wspomniałem, czuć przyprawy ale mogłoby być mocniej. Ewentualnie można spróbować zrobić taki mocny wywar w kubku. Nawalić duuuuuuuuużo przypraw, zrobić taką silną esencję. I dopiero wtedy tym zalać patyczki. Ja tylko pomysł rzuciłem. Jak na coś fajnego wpadniesz, to się pochwal 🙂

HolQ

@razALgul hmmmm. Sprobowalnym te patyczki pomoczyć trochę, powiedzmy 48h przed użyciem w wodzie, żeby włókna drewna się rozluznily. Zamiast samej wody użyłbym mieszaniny olej+woda, albo nawet samego oleju. Duża część sub. Aromatycznych jest nierozpuszczalna w h2o . Plus olej stworzy powłokę na patyczku.


Sos sojowy napewno pomoże podbić intensywność, ale jak dodasz za dużo to po prostu umami dostaniesz i nic więcej, tak więc nie przesadz z tym.


Ten wywar to jest bardzo dobry pomysł.

razALgul

@HolQ o i tak spróbuje następnym razem, bo w sumie masz 100 racji i mimo, że wiem o właściwościach tłuszczu, to nie pomyślałem o tym.

HolQ

@razALgul u mnie w robocie większość essential oils jest oil soluble albo dispersible. Ewentualnie etOH.


Ten wywar o którym wspomniałeś to właśnie byłaby quasi oleozywica/essential oil w zależności od tego jak byś to zrobił

razALgul

@HolQ dziękuję za pomysł. 🙂

Zaloguj się aby komentować