W dzisiejszym spisie z serii #nabicinaskladproduktow nie mogło zabraknąć SYROPU MALINOWEGO HERBAPOL. Herbapol był do pewnego czasu marką znaną przede wszystkim z tego, że od lat produkował różnorakie zioła i ogólnie "leczył Polaków", tak więc gdy pojawiły się na półkach syropy, mało kto czytał ich skład wierząc, że to musi być zdrowe.
Zawartość takiego syropu nie wyglądała jednak optymistycznie, bo na pierwszym miejscu zawsze był cukier i to w ogromnej ilości, ale nie sam. Cukier w towarzystwie syropu glukozowo-fruktozowego lub sam syrop glukozowo-fruktozowy.
A jak z ilością malin? Tutaj trzeba nadmienić, że skład zmieniał się na przestrzeni lat. Zaczęło się od śladowych ilości malin, np. w 2018 roku, ilość soku malinowego wynosiła zaledwie 0,25% (zdjęcie z parenting.pl https://v.wpimg.pl/MGM5MS5qYiYsVztgGgpvM28PbzpcU2FlOBd3cRpJfXc1BWIjWgM5JiEYPTJHFCMzJFsqfUIBLiMjGz0_GkN9dnoafWoaQ31oOFs5OkEdKCNgUSggXBYjGH1WdGIbGz0gb0g )
Później zawartość maliny zwiększała się. Np. tutaj https://www.doz.pl/apteka/p2277-Syrop_Malina_420_ml_Owocowa_Spizarnia_Herbapol_Lublin możemy zobaczyć, że zawartość soku malinowego to już całe 0,43% i co ciekawe w syropie więcej jest soku aroniowego niż malinowego.
Aktualnie skład udoskonalono, nie ma już syropu glukozowo-fruktozowego, na pierwszym miejscu jest cukier, a zagęszczony sok (koncentrat) malinowy wynosi 3,9% ( https://sklep.herbapol.krakow.pl/pl/p/SYROP-MALINA-z-witamina-C-480-ml/1212 )