Uwielbiam łososia w każdej postaci. C⁎⁎j niech se gadają jak to hodowane, mam wyjebane.


Robię też z dwa razy w roku gravlaxa tj marynowanego łososia. W skrócie bierze się surowy płat ze skórą, zasypuje się duża ilością soli i cukru, dodaje różne przyprawy np skórkę z cytryny, sok cytrynowy, gin oraz od pyty kopru. Zawija się w jakimś naczyniu folią plastikową, dociąża i odstawia w zimne na 24g potem się przewraca na drugą stronę i nazad do zimnego. Oczywiście metod jest więcej.

Jezu to jest lepsze niż wędzony na zimno.

Ktoś też robi? Jak?


#jedzenie #gotowanie #kuchnia

Komentarze (10)

wonsz

nie ma co sobie łososia odmawiać bo bardzo dobry, ot ja już tylko kupuję dzikiego

AdelbertVonBimberstein

@Michumi też bardzo lubię łososia i mam na wyjebce jak hodowany. Zwłaszcza, że robiłem barki do ferm łososia xD

Najbardziej mnie śmieszą goście, co mówią że to pędzone a potem mniam mniam kurczak pierś z wodą po 15 zł za kg w promocji

Michumi

@AdelbertVonBimberstein hahaha dokładnie białka mniej niż w smorunach xd

wonsz

@AdelbertVonBimberstein kurczak to nie mięso - kaczka to co innego, do tego wół, cielę, królik, krewetki i można umierać

Michumi

@wonsz kryjówka, bóbr, kurwa borsuk

jedzczarnekoty

@AdelbertVonBimberstein tylko że pierś taniego kurczaka nie jest aż tak degradująca dla środowiska

Michumi

@jedzczarnekoty rucham te bajki o środowisku. A przecież Norwegia to na wypoku i tu to wzór cnót wszelkich

To o co chodzi?

Poza tym ryby nie pierdzą

wonsz

@jedzczarnekoty a krowy pierdzom...może dlatego są takie smaczne

jedzczarnekoty

@wonsz to samo kiedyś powiedziałem jak ktoś pytał dlaczego się mówi o emisyjności hodowli

jedzczarnekoty

@Michumi i bardziej to szanuję niż zasrany greenwashing

e3283007-c1c7-4031-9f72-db33960abdad

Zaloguj się aby komentować