Taaaaaaaakaaaa ryba dzisiaj była
Pstrągi pieczone w masie solnej.
#gotowanie #gotujzhejto #obiad #ryby #jedzenie #mollgotuje
f887d806-721d-4793-9756-636c71874758
f93ca7e7-e87d-4fdb-92a0-5bf3c50f28fa
ce840c2e-805a-4407-aea7-eb31a1cfdf57
Zapster

@moll ciekawe, dej przepis!

BoguslawBoner

@moll jak janusze w piasku w lipcu, smacznego!

Profesor

@Zapster kup rybę,

Kup sól,

Włoży rybę do soli i piecze

moll

@Zapster a proszę Cię bardzo - masę robiłam z tego przepisu, ale użyłam innych przypraw (miałam gotową przyprawę koperkową do pstrąga)


https://kuchnialidla.pl/pstrag-pieczony-w-soli-z-sosem-musztardowym


Ponieważ moje ryby były nieco większe niż 350 g sztuka, piekłam je 50 minut.

moll

@CandyAmigo tak, ale bez frytków, bo na diecie i colę light poproszem xD

moll

@BoguslawBoner a dziękuję!

Dzienpachniejakpoczatek

@moll Nie wychodzi to za słone? Są jakieś większe plusy w porównaniu do rękawa?

moll

@Dzienpachniejakpoczatek no właśnie nie. Ryba nie jest słona, chyba że ją w tej skorupie zostawisz dłużej po wyjęciu z pieca. Bardzo soczysta, miękka i łatwo wychodzą ości.


Ryby z rękawa do pieczenia nie robiłam. Za to bardziej soczysta moim zdaniem niż filet z kieszonki z folii aluminiowej

Dzienpachniejakpoczatek

@moll To też spróbuje przy okazji i porównam z rękawem.

moll

@Dzienpachniejakpoczatek to dasz znać.


Jak robisz z rękawa? Ja mało ryb robię, więc chętnie się zainspiruję.

Dzienpachniejakpoczatek

@moll Sól to oczywiste, trochę masła i świeży koperek do środka i do rękawa. Po pieczeniu jeszcze sok z cytryny.

moll

@Dzienpachniejakpoczatek do ryby łatwo można własne masło ziołowe zrobić. Mieszasz czosnek suszony z ziołami, masło kroisz na cienkie plasterki i z tego na kawałki. Każdy kawałek wgniatasz w mieszankę przypraw i dopiero wtedy dodajesz do ryby.


Fajniej się te przyprawy z tłuszczem rozchodzą po rybie w trakcie pieczenia

Dzienpachniejakpoczatek

@moll Takie masło najczęściej do pieczywa na grilla robię. Ryby u mnie ostatnio niezbyt często, raz może dwa w miesiącu. Przy tych cenach jakoś wolę wołowinę.

moll

@Dzienpachniejakpoczatek a do pieczywa na grilla to robię z większym napracowankiem i bardzo miękkie miksuję z przyprawami, a potem ponownie schładzam w ładną osełkę xD


No ryby strasznie podrożały. Wołowina spoko, królik swoją drogą też

Dzienpachniejakpoczatek

@moll Królik mi się przejadł, sam hodowałem na mięso i na każdą niedzielę był praktycznie.

moll

@Dzienpachniejakpoczatek chyba że tak. Ja lubię, ale pewnie dlatego że aż tak często nie gości na stole xD

Zaloguj się aby komentować