
Szczury zostały sommelierami? Gryzonie potrafią rozróżniać odmiany białego wina
Szczury zostały sommelierami? Gryzonie potrafią rozróżniać odmiany białego wina | tylkonauka.plMiędzynarodowy zespół naukowców dokonał fascynującego odkrycia w dziedzinie poznania zwierzęcego. Jak się okazuje, szczury potrafią rozróżniać odmiany białego wina, konkretnie Riesling i Sauvignon Blanc. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Włoch, Wielkiej Brytanii, Austrii i USA rzuca nowe światło na zdolności poznawcze gryzoni i podważa dotychczasowe przekonania o umiejętnościach kategoryzacji zapachów przez zwierzęta.
Wyniki badania, opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym Animal Cognition, dowodzą, że gryzonie potrafią kategoryzować złożone zapachy bez posługiwania się językiem ani ludzką inteligencją. Jest to znaczące odkrycie, które może zmienić nasze rozumienie procesów poznawczych u zwierząt.
W eksperymencie wzięło udział dziewięć dorosłych samców szczurów domowych, które wcześniej przeszkolono w rozwiązywaniu problemów związanych z kategoryzacją zapachów. Metodologia badania była niezwykle precyzyjna – każdemu szczurowi przypisano jeden rodzaj wina jako "poprawny" (S+), a drugi jako "niepoprawny" (S-). Co istotne, podczas szkolenia zwierzętom prezentowano różne wina z tej samej odmiany, ale pochodzące z różnych zbiorów i regionów, co wykluczało możliwość zapamiętania pojedynczego zapachu. [...]
#zwierzeta #szczury #wino #ciekawostki