Śniadanie: jajuwa taka jaką moja babcia robiła. Masło, wrzucona cebula dymka pokrojona w krążki, podsmażona, po chwili wrzucony boczek w plastrach (2 sztuki) pocięty na małe kawałki, całość podsmażałem dalej, na koniec podsmażania wrzuciłem szczypiorek, pomieszałem niecałą minutęi wbiłem 4 jajca. Na codzień robię jajecznicę jak Ramsay, na małym ogniu ciągle mieszając, ale tu pozwoliłem na powstanie grudek robiąc kilku-kilkunastosekundowe przerwy w mieszaniu, i trochę przeciągnąłem czasowo, by nabrała odpowiedniej tekstury, ale bez przesady - żeby nie była sucha. Konsystencja jajuwy idealna, wyszła wilgotna i miękka pomimo przedłużenia smażenia i celowo utworzonych grudek.


Na koniec to już tylko została sól i pieprz Do towarzystwa chleb żytni 100% i chłop najedzon.


#sniadanie #jedzenie #jedzzhejto #gotujzhejto

9b6000b4-b39e-45d4-a6ac-17a7ef98bfe1

Komentarze (6)

SuperSzturmowiec

ale teraz to chyba obiod się je

dziki

@SuperSzturmowiec ja tą jajuwę jadłem o 10:00 Poza tym jak byłem na poście przerywanym to śniadanie jadałem o 12:00 xD Łatwiej mi przetrwać poranny głód niż wieczorny

GazelkaFarelka

@dziki jak tam ci post przerywany działał?

AdelbertVonBimberstein

@dziki jajówa musi mieć dynamiczną strukturę warstw, tzn. nie może być jednorodnym bełtem xd

Paciu06

Ale bym zjadł teraz bo jeszcze śniadania nie jadłem o.O ale jedna uwaga, Ramsey nie robi jajowy na małym ogniu ciągle mieszając kładzie patelnie na palniku, ściąga i miesza, znowu na krótko na palnik, ściąga i miesza i tak do uzyskania idealnej konsystencji.

Zaloguj się aby komentować