Siema!
Macie tak jak ja? co mam na myśli, zapytacie!!
Zatem: ok 250gr (0.5 paczki krewetek z biedry myślę, że 0.5kg, może 450gr, nieistotne) wrzucić na patelnię z rozgrzanym masiełkiem, podsypać płatkami czosnku (to musi być): sól, pieprz, papryka słodka, to oczywiste i głupio mi pisać, o tak oczywistych kwestiach; 1/4 cytryny podczas przygotowywania, w trakcie gotowania; 15 max 20min i wychodzi danie DELUXE.
Podawać z piwem, z dużą ilością piwa.. Przepis autorski, jednakże polecam.
John_the_Revelator

@5tgbnhy6 OOO!! nie pomyślałem... Next time..

John_the_Revelator

Sorry, oblizuję paluchy i zapomniałem;

właśnie to danie, te krewetki w ten sposób przyrządzone w tym momencie spożywam (nieprawda, zeżarłem je 10 min. temu)

Topia

Przydałoby się jeszcze trochę natki pietruszki, a najlepiej kolędry.

I sól bym zastąpił sosem sojowym, albo rybnym.

W jakiej formie są te krewetki z biedry? Wypatroszone, obgotowane, surowe, obrane?

Ludzie w PL się strasznie podniecają krewetkami, albo ich brzydzą. Jestem jednym z nielicznych, dla których są obojętne xD

John_the_Revelator

@Topia Te, które kupuję są bez łbów, wyczyszczone, zamrożone, surowe.

To tak a'propos Twoich dociekań. Tak przekornie dodam (nie myl z arogancją), że w Grecji, w kraju , w którym żyłem 17 lat nikt nie używał kolendry (nikt z których znałem). Sos sojowy do świeżych krewetek uznałbym za co najmniej profanację. Sól, pieprz, skordo (czosnek), masło, tyle wystarczy, by coś było DELUXE.

A co ja tam bede gadał, dieta śródziemnomorska sama w sobie jest THE BEST

Topia

@John_the_Revelator w Grecji pewnie kolędry nie używają... Na Tajwanie dają ją do wszystkiego łącznie z lodami, więc do krewetek również. Sos sojowy/rybny to baza do prawie wszystkiego w kuchni azjatyckiej. Darowałem dodawanie curku, który też by się na pewno tam znalazł 🙈

W Grecji na pewno byłaby oliwa z oliwek, a nie masło.

Przedstawiłem jak ja bym to zrobił, nie znaczy, że lepiej lub gorzej.

John_the_Revelator

@Topia Spoko.

Oliwa to do sałatek, fety itp. , do smażenia raczej nie stosowana.

Masło w kuchni greckiej występuje dosyć często.

Sos sojowy dopiero w Polsce spróbowałem.

A co kolendry..., nigdy nie próbowałem; aż mnie zaciekawiłeś. Nowe smaki przede mną.

monke

@John_the_Revelator czekaj to mieszkałeś 17 lat w Grecji i zrezygnowałeś?

John_the_Revelator

@monke Tak. Teraz już nie dałbym rady, za gorąco.

monke

@John_the_Revelator nie wszędzie jest aż tak gorąco a jak już ogarniasz język to w ogóle nic tylko wracać. Ja jestem na etapie nauki by wyjechać

Zaloguj się aby komentować