Przyszła nowa książka, będzie pieczone, jak tylko przyjdzie mi szyba do piekarnika.

Mój plan na najbliższe wypieki (powtarzam jeden przepis dopóki nie jestem zadowolony z wyniku):

  • Kommissbrot (vel. komiśniak) według normy Wehrmachtu z 1942 (nie ma go w tej książce)
  • chleb litewski/wileński z dużą ilością kminku (w Polsce nie jestem w stanie dostać dobrego zamiennika)
  • chleb borodiński/witebski

Btw. jest rozdział o polskich chlebach i nazwy są urocze. "Chleb misezany" pojawia się jeszcze kilka razy w książce, więc nie jest to literówka :D.

#chleb #pieczzhejto
0ba629de-87c6-4c86-85b4-0567ab80f462
3dd9533a-59a4-46ee-b1f4-998c22be81cf
moll

@TheLastOfPierogi w Lublinie u Kuźmiuka jest taki nakminkowany

TheLastOfPierogi

@moll do Lublina mam niestety daleko. Wypracowałem mój przepis na pszenno-żytni ciemny słodowy chleb z kminkiem (i sypie kminku naprawdę dużo, bo go uwielbiam ( ͡° ͜ʖ ͡°)), ale nie mogę nigdzie znaleźć takiego bardzo ciężkiego z tym charakterystycznym słodko-kwaśnym smakiem. Mam nadzieje, że uda mi się go nauczyć.

moll

@TheLastOfPierogi jak mi kiedyś będzie po drodze to Ci kupię i wyślę, bo ja kminkowego nie mogę

marksizm_kulturowy

@TheLastOfPierogi co to na okładce?

Dzikie_oregano

@marksizm_kulturowy czorny chlib więzienny

TheLastOfPierogi

@marksizm_kulturowy czarny chleb z Ammerlander — Ammerlander Schwarzbrot

Zaloguj się aby komentować