Przybył bydlak.


23qt Presto Pressure Canner

Obok 7,5 litrowy Magefasa


Niewielki krok dla ludzkości, dla mohej hodowli grzybów spory!


#chwalesie #blueoystercult #szybkowar

a02aaa5e-dcfa-4f8f-942b-b05663dd07cf

Komentarze (16)

koszotorobur

@izopropanol - fajnie się tak czymś od czasu do czasu zajarać

izopropanol

@koszotorobur u mnie to standardzik, ciagle jakieś hobby

cebulaZrosolu

@izopropanol myślałem, że będzie mini destylator :)

pvintage

Ile pienionszka za Presto? Obiecuję nie powiedzieć twojej żonie xD

izopropanol

@pvintage możesz mówić, kupuję za swoje Niestety bliżej niż za oceanem nie znalazłem.

a1553008-2af3-489a-9869-fa73e6034328
pvintage

Ło panie, ja rozumiem robić "najlepiej jak się da" zamiast "na tyle, ile wystarczy", często sam się na tym łapię, że tak mam, ale jednak ja zostanę przy swoim tureckim za 210 xD

Może nie są to komercyjne ilości, ale tyle agaru, sorgo (swoją drogą polecam, z moich obserwacji wynika, że sprawuje się lepiej niż ryż, jęczmień czy kukurydza) i "rosołku" na płynną kulturę co w nim wystylizowałem bez ani jednego zakażenia, przekonało mnie, że taki jednak wystarczy.


A że bliżej niż z drugiego końca świata takiego nie dostaniesz, to wszystko wina łunii, zakazującej sprzedaży szybkowarów o ciśnieniu roboczym 15 PSI. Co prawda widziałem takie z Litwy, że niby do gastronomii, ale wcale tańsze nie były, więc i tak dobry deal zrobiłeś. Na takie sprzęty urząd celny łap nie kładzie, czy po prostu się udało?

izopropanol

@pvintage no niestety zła unia, dobrzr że niemcy nie są w unii i ich fiessler vitaquick ma 15psi, tak samo jak magefasa kraktika plus ma 14,5 psi.


Nie ma teraz tureckich o pojemności >= 20l, są chińskie, ale bałbym się używać.


Jaki masz ten turecki? I ile sterylizujesz worki 1kg i 3kg?

pvintage

@izopropanol nieomylny to ostatnie co bym o sobie powiedział, ale za to lubię wszystko weryfikować :P

I wychodzi mi, że te fisslery (z "e" Google nie wiedział o co kaman), to jednak unijne 117°C maksymalnie.

https://mcprod.fissler.com/media/catalog/product/attachments/SETI_2488710/admin/6/0/600-000-04-921_VQ_2024_ANSICHT.pdf


Może mają wersję na USA? Ewentualnie producenci czasem w gówniany sposób oznaczają ciśnienie (wcale bym się nie zdziwił gdyby celowo), tak że można się pomylić czy patrzysz na maksymalne, czy na maksymalne robocze.


Tamta oferta wygasła, ale wygląda identycznie https://allegro.pl/oferta/szybkowar-garnek-cisnieniowy-17-l-turecki-indukcja-14709711092


Worków nie sterylizuję bo osobiście wolę szkło, przerobiłem sobie zakrętki litrowych słoików i w nich ziarno i "rosołek" na płynną kulturę wstawiam do gara. Płyny 45 minut, z sorgo się w tańcu nie pierdzielę i lecę pełne 1,5 godziny. Zrobiłem sobie wysoką podstawkę na dno, więc wody mi zostaje nawet po tym 1,5 godziny.


Substrat tylko wyparzam, jak mieszam z nim przerośnięte grzybnią sorgo, to kolonizacja jest na tyle szybka, że nic innego nie ma szansy ;)

izopropanol

@pvintage dobra, przyznaję rację z tym fiesslerem, trafilem wcześniej na taką informację na reddicie i ne weryfikowałem, ale magefasa ma 14,5 bara, w instrukcji jest i nawet na stronie się tym chwalą (100kpa):

https://magefesa.com/practika-plus/


Ten szybkowar z aukcji ma niecałe 12l pojemności i 8psi? (0,55 bar). Nie sądziłem, że da się w takim w 1,h wysterylizować ziarno.


Wiem że ten presto wychodzi pozornie drogo, ale ja poza grzybami znajdę dla niego zastosowanie przy bulionach i pewnie będzie dość często używany. Jest też pancernie wykonany więc starczy do końca życia. A jak będę chcial sprzedać, to też nie stracę na tym wiele, bo markowy i słabo dostępny.

pvintage

@izopropanol doczytałem, tym razem nie na gównostronkach, tylko w unijnej dyrektywie i naszym dzienniku ustaw. Tak więc moja mea culpa, że nie sprawdziłem tego co ludzie wypisują :P Nie ma odgórnego limitu, jest tylko "że ma być bezpieczne" (xD) z pewnymi warunkami wytrzymałości materiałów.

Wychodzi na to, że głównie popyt reguluje co jest dostępne na rynku po tej stronie oceanu. Te 100 kPa pewnie se tak wzięli bo okrągłe.


12 litrów roboczej, w Twój też nie wpakujesz 23 qt, bo tyle to pod sam brzeg byś musiał nalać ;)

W zupełności wystarczy, bo na luzie wchodzą mi do niego 4 litrowe słoiki, a jak się uprę to i 5, ale wtedy przerwy między nimi na milimetry.

Na wierzch mieści mi się jeszcze ze 30 pojemniczków z agarem ;)


Co do sorgo zapomniałem wspomnieć, że nie tylko je gotuję przed sterylizacją, ale też namaczam przez noc. To sprawia, że przetrwalniki, które mają sobie za nic normalne gotowanie "budzą się" i 108°C jakie wyciąga mój "turas" wystarczy żeby je ubić. Wiadomo, przy 121°C osiągniętym dzięki pełnemu 15 psi ryzyko jest mniejsze, ale nie mam fabryki żeby miało mnie zaboleć, że raz na rok jeden rzut się nie uda xD

Trzeba się nie przejmować internetowymi ekspertami z bożej łaski, co wypisują, że jak nie masz takiego, co 15 psi wyciągnie, to ci nie wyjdzie. To tylko takie grzybowe marudy á la elektroda.


A co do presto, to naprawdę Cię rozumiem. Sam długo się z myślami biłem czy nie wziąć, ale po prostu geny cebulowego serduszka mam silniejsze niż chęć robienia wszystkiego "najlepiej jak się da, a jeszcze lepiej z zapasem".

Dlatego z jednej strony zazdro, mnie o wartości tego sprzętu nie musisz przekonywać, z drugiej "kurła, ile za garnek?" xD

izopropanol

@pvintage a jak sterylizujesz substrat docelowy? Też w słoikach?

pvintage

@izopropanol tak jak wspomniałem wyżej: nie sterylizuję xD

Wyparzam tylko. Plastikowe wiadro-fermentator z browinu zasypuję docelową mieszanką i zalewam wrzątkiem. Całość zawijam w koc ratunkowy i dla pewności jeszcze w pierzynę i zostawiam na ~2 godziny. Jak masz elegancko skolonizowane ziarno i nie dziadujesz z jego proporcją (nie schodzę poniżej 1:2 ziarno:substrat), to jak tylko substrat ostygnie mieszam wszystko i w pudło do pełnej kolonizacji. Wiadomo, inaczej jest jak płynną kulturą szczepisz substrat, wtedy żeby dać grzybni sportową szansę jednak bez sterylizacji nie da rady.

izopropanol

@pvintage ok, to wychodzi Ci 7 litrowych słojów ziarna na 20l wiaderko substratu z grzybnią? Używasz substratów wzbogaconyvh np otrębami itp?

pvintage

@izopropanol przy tej ilości ziarna nie ma już potrzeby, mają co żryć. Chociaż oczywiście boczniak to w ligninę, wiór brzozowy z brykietu jest dobry, teraz już na szczęście raczej te bez kleju są.

Quassar

To już takie profesjonalne gotowanie

Zaloguj się aby komentować