Powiem wam, że warto było kupić tego robota tylko dla ciasta na pierogi.

#gotujzhejto #pierogi
9795ae05-c9a7-40de-8fa0-dd41c96be1bf
nobodys

@GazelkaFarelka Jaki farsz wariacie?

Dzikie_oregano

@nobodys wyglądają serowo

GazelkaFarelka

@nobodys ruskie, mordeczko

moll

@GazelkaFarelka jakiego robota kupiłaś?

def

@moll pewnie thermomix

GazelkaFarelka

@moll Bosch MUM5


Jak w tym dowcipie o kolesiu, co miał do wyboru na żonę jedną babkę mądra, drugą bogatą a trzecią co fantastycznie gotuje. Facet myślał i myślał i w końcu wybrał tą z największymi cyckami.


Siedziałam i czytałam opinie a w końcu wzięłam najładniejszy, który mi będzie do kuchni pasował

moll

@GazelkaFarelka ja kupiłam taki, co miał w zestawie wagę, bo chciałam przy okazji wymienić xD


robię nim głównie chlebki pełnoziarniste

Konto_serwisowe

@GazelkaFarelka Teściowa ma podobny. Podejrzewam, że poleca. Nie wyciągałaby go regularnie co dwa lata, gdyby nie polecała...

GazelkaFarelka

@Konto_serwisowe Wybrałam ładny, bo stoi cały czas na blacie, więc musi się prezentować.

Jakbym chowała to pewnie byłaby pokusa że "eee, nie opłaca się wyciągać".


Mam już ponad miesiąc i się nie opierdala. Podzieliłam sobie jego cenę na 12 miesięcy, wyszło ok. 100 zł na miesiąc (tak sobie przyjęłam do obliczeń że musiałby mi się "zwrócić" w rok). Zakładajac stawkę 50 zł/h, obliczyłam że jeżeli zaoszczędzi mi co miesiąc łącznie 2h pracy, czyli 8 minut raz na dwa dni, to się opłaca. Miesza bułki, chałki, chleb, naleśniki, leniwe, jakieś ciasta, ciasto na pierogi, na pizzę itp.

def

Dla mnie sie podoba kenwood titanium chef, jak bede bogaty to sobie kupie taki

wonsz

@GazelkaFarelka nie wiem co teraz Bosch robi ale przerobiłem w życiu dwa mumy, to było na tyle dawno że o wyborze decydowała maszynka do mięsa w komplecie, i jak mam je porównać z kenwoodem to to jest przepaść. No i keniu też stał kilka lat na blacie ale zawsze przychodzi ten moment że trzeba trochę miejsca odzyskać, nieważne jak piękny byłby robocik...

GazelkaFarelka

@wonsz Maszynka do mięsa moim zdaniem słaba, ale ja i tak zawsze kupuję mielone na miejscu w sklepie, więc nie używam. Gotuję codziennie i używam go prawie codziennie, do wymieszania czegoś itp. zamiast mieszać ręcznie. Pyk do miski wszystko, potem miska i końcówka do zmywarki. Musiałabym przestać gotować w ogóle, żeby przestać go używać, ale na to przez wiele lat się nie zanosi.

GazelkaFarelka

@wonsz Poza tym mam 7m bieżących blatu więc miejsca długo nie zabraknie

Rebe-Szewach

@GazelkaFarelka Jedyne czego nie potrafię w kuchni, to lepienia pierogów, skorka zajebista mi wychodzi, a pierogi szkoda gadać. Co to za maszyna?

GazelkaFarelka

@Rebe-Szewach No pierogi akurat lepiłam ręcznie, robot tylko zrobił ciasto. Ale nie umiem tego ciasta na pierogi dobrze zrobić ręcznie, wychodziły mi jakieś farfocle albo twarde i gumowate.

Rebe-Szewach

@GazelkaFarelka Grunt to niezawodny przepis od mamy, albo babci.( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Jak ktoś wymyśli dobrze działającą maszynkę do lepienia pierogów, to od ręki kupuje!

GazelkaFarelka

@Rebe-Szewach Miałam przepis ale jakoś mi to nie szło, może za bardzo niecierpliwa jestem, a ciasto zalewane gorącą wodą jest bardzo gorące. Robot sobie tam memla ile trzeba aż się wszystko dobrze sklei i nie marudzi po 5 minutach, że już mu się nie chce

Rebe-Szewach

@GazelkaFarelka Chyba letnią wodą?... No ale teraz, to już bez znaczenia, skoro maszyna daje radę.( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Ale mam teraz smaka na pierogi...

GazelkaFarelka

@Rebe-Szewach Mam przepis z "gorącą wodą", przy czym nie jest sprecyzowane czy gorąca to bliżej 70 stopni czy raczej wrzątek W maszynie zalewam wrzątkiem, jej nie przeszkadza wyrabianie tak gorącego ciasta. Jest elastyczne, można z nim pracować bez podsypywania mąką, dobrze się skleja, po ugotowaniu jest miękkie, rozpływa się ale w ustach a nie w garnku podczas gotowania.

wonsz

@Rebe-Szewach mąkę w cieście na pierogi się zaparza gorącą wodą, obie babcie tak mówiły. Bikont z Maklowiczem zresztą też...

Zaloguj się aby komentować