Komentarze (3)

Half_NEET_Half_Amazing

niemcy, dania, hiszpania

to jest chore

pacjent44

@MementoMori zabawny jesteś. Pamiętasz Wilczka? Miał nowoczesny zakład mięsny. 90% produkcji to półtusze mrożone z Danii. Słonina 1,5 cm. Szynka bez przerostów i marmurkowatości. Wiesz czemu? Bo wszyscy chcieli chudziutkiej szyneczki i polędwiczki, a nikt praktycznie nie miał hurtowych ilości świń w odpowiedniej klasie. Na ubój idzie 110kg. Żal było patrzeć co od naszych rolników trafiało na ubój. Polska biała zwisłoucha z naciskiem na uszy, a nikt nie chciał za to płacić. Jednak nic nie przebije dnia gdy do zakładu trafił żywiec białoruski. Krzyżówka psa z dzikiem. Trzeba zobaczyć, by uwierzyć jak zdegenerowaną rasę tam mieli. Półdzikie coś, karmione jak samo ukradło.
Wszyscy się cieszyli, że te duńskie, hodowane w idealnych warunkach, z perfekcyjną kontrolą, są takie sztuka w sztukę. Problem się pojawił później. Na chłodni skończyły się zapasy słoniny i nagle nie było z czego kiełbasy ukręcić. Znów ruszył skup o rolasów lokalnych. Nie miej złudzeń, że to sprawa jednego zakładu. Jasne, stare firmy wytworzyły wokół siebie odpowiednie "środowisko", miały długie kontrakty, ale klient się zmieniał. Co raz więcej było "paniuś" po 10 deko szyneczki.
Znam też od środka zakłady w Sokołowie. Wszyscy wiedzieli - idzie zmiana. Nowe maszyny, poprawki w technologii, marketing...

podłe czasy

Ten_koles_od_bialego_psa

@MementoMori e tam, mają duże hodowle dobre ceny i smaczne mięso.

Nikt ci nie zabroni kupować polskiej, jest najzwyczajniej w świecie droższa.

Polacy z kolei wywożą na potęgę drób który ląduje na stołach Czechów, Niemców, Austriaków, Słoweńców, Włochów i Szwedów.

System naczyń połączonych i do jest dobre jak patrzysz w szerszym spektrum.

Chorwaci jedzą polskie jajka, ty jesz chorwacką doradę.

Duńczyk je polskiego kurczaka i polskie ziemniaki oraz cebulę ty zjadasz duńską świnkę.

Itd....

Zaloguj się aby komentować