Podzielcie się w komentarzach na sosy do sałatek. Szukam inspiracji Zazwyczaj stosuję podstawowy winegret:
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny (limonki)
  • sól
  • pieprz
czasami dodaję miód, musztardę.
#gotujzhejto
Lubiepatrzec

@justypl a może domowy majonez?

moll

@justypl oliwa lub olej lniany, sól, czosnek suszony, zioła prowansalskie

justypl

@Lubiepatrzec też dobry pomysł, ale do domowych sałatek stosuję raczej jogurt naturalny zamiast majonezu.

paramyksowiroza

@justypl Oliwa, żółtko, anchois, cytryna. Czyli coś w rodzaju sosu do sałatki Cezar. Dobrze dodać też parmezan.

Do niektórych sałatek fajnie jest dać chimichurri jako dressing.

Lubiepatrzec

@justypl Jogurt naturalny/grecki wymieszaj z musztardą. Pyszka!

justypl

@paramyksowiroza chimichurri wydaje się ciekawe, przetestuję. Opcja z anchois też kusząca, dopiero niedawno je polubiłam i dosyć oszczędnie stosuję, ale w sosie, czemu nie

justypl

@Lubiepatrzec i odrobiną chrzanu, mistrzostwo

Lubiepatrzec

@justypl no i jeszcze musztarda z miodem jest cudowna i testowałem też miód z octem winnym. Oba smaki genialne.

justypl

@Lubiepatrzec miody mi się pokończyły, a dostarczała je mego konkubenta znajoma z pracy. Niestety on już od dawna na home office i mam problem Wcześniej dodawałam min. łyżeczkę do wszelkich sosów sałatkowych i jak najbardziej podbijał smak. No i zdrowy jest.

Lubiepatrzec

@justypl Dobry dostawca miodu to podstawa więc czuję Twój ból. Może wypłynie jakieś nowe źródełko, bo miodek faktycznie i zdrowy i smakowity.

justypl

@Lubiepatrzec idę podpytać czy przypadkiem do biura nie powinien się wybrać A poważnie, to mieć sprawdzonego dostawcę z rozsądną ceną, to jak wygrać w totka. Miodu dodaję głównie do sałatek, ewentualnie z wodą, cytryną i imbirem (na odporność), ale sporo schodzi.

paramyksowiroza

@justypl

dosyć oszczędnie stosuję


No i bardzo dobrze, bo jak się przesadzi z anchois to zamiast podbić smak, wszystko będzie smakowało jak stary śledź

Na kilka łyżek oliwy i jedno żółtko można dać 1 filecik. Lekko zakwasić, zblendować z odrobiną startego parmezanu.

Zaloguj się aby komentować