Podaję przepis na konfiturę z cebuli, którą zrobiłem wczoraj, bo uważam, że wyszła kozacka. Taka konfitura to bomba smaków umami i słodkiego.

Składniki:


  • 3 małe cebule

  • 50 g masła

  • 100 ml wody

  • łyżka oliwy

  • 2.5 łyżki cukru

  • dwie duże szczypty soli

  • 3 łyżki kremu z octu balsamicznego (na zdjęciu podaje dokładnie jaki użyłem, można go w lidlu kupić)


Cebule pokroić w piórka dość cienko, do garnka roztopić masło, dodać oliwę, wrzucić cebule, ustawić średnią moc kuchenki, dodać resztę składników i gotować aż do całkowitego wyparowania wody.


Taka konfitura z cebuli będzie fajnym dodatkiem do burgera, pizzy, czy dań z serem.

#jedzenie #gotowanie

fc7c87c5-b015-42e4-92f6-f0f4ff45f289

Komentarze (14)

Lubiepatrzec

A jak to wyjdzie bez cukru?

def

Nie wiem, mozesz sprobowac, ten krem z octu jest juz dosc slodki, wiec raczej bedzie spoko

GtotheG

@def brzmi smakowicie :3

redve

Wymyśliłeś chyba właśnie karmelizowaną cebule

def

Karmelizowana jest troche inna i nic nie wymyslilem, po prostu uzylem przepisu z internetu i go zmodyfikowalem

HolenderskiWafel

Konfitura z cebuli, tylko dla prawdziwych Polaków xD

SciBearMonky

@HolenderskiWafel Irlandczycy jedzą tego na kilogramy

JarosG

troche jak kolejny wariant chutneya

Jak zrobisz z czerwonej cebuli i podlejesz trochę winem to będzie niemal klasyczny. Swoją drogą polecam

OogiBoogi

@def ale z tym kremem toś mnie skrzywdził. Przestań błądzić i spróbuj z jakimś półprzyzwoitym balsamico.

def

@OogiBoogi przeciez wyzej to tylko mozesz kupic oryginalny ocet balsamiczny z moszczu 100%, ktory kosztuje chore pieniadze. To bardzo dobry produkt

a08c578f-b9fa-4490-bed9-10228a1348a3
OogiBoogi

@def tak, 100% balsamico ze stempelkiem troszkę kosztuje. Ale już coś takiego nie obciąży kredytem przyszłych pokoleń, a dostaniesz w każdym szanującym się markecie. Ważne żeby pierwszym składnikiem nie był ocet winny. Żadnych gotowych konkokcji, sam z takiego octu zrobisz lepszą miksturę.

a7fd5191-a77b-4f72-819c-9d03a4509a13
def

@OogiBoogi i mialbym marnowac taki drogi produkt do konfitury z cebuli, gdzie i tak by niewiele jego smaku zostalo? Takii produkt to tylko na surowo, tak samo jak z dobra oliwa, ktora traci wiekszosc aromatow pod wplywem temperatury

def

Juz nie mowiac, ze to tez nie jest „ten” ocet balsamiczny prawdziwy

OogiBoogi

@def czemu nie biały spirytusowy skoro aromat się wygotuje? Nie smażysz tego na mocnym ogniu, a mocniejszego w smaku i tak użyjesz mniej

Zaloguj się aby komentować