#pizza #homecook #gotowanie #pieczenie #detroit #chwalesie


Jutro jadę do szpitala na 5 dni na oddziale (zaczynam 2 rundę chemii #frondeusbezjaja)


Więc by sobie trochę osłodzić życie, wiedząc jak szpitalne posiłki będą wyglądać: Dziś wjechała pizza w stylu Detroit.


70% nawodnienia, na górze mieszanka Mozarelli oraz Chedara (tak pół na pół), do tego sos pomidorowy z cebulą i czosnkiem, (cebulę potem użyłem jako topping), salami jako dodatek.


I chryste panie jak to dobrze wyrosło, ciasto było pulchniutkie, mięciutkie, soczyste. Póki co najlepsze moje podejście do tego typu pizzy. No rosło przez prawie 3h, więc znowu - najważniejszym składnikiem okazała się być Cierpliwość. Chwalmy #homeoffice .


(Robiłem z tego przepisu: https://www.cookwell.com/recipe/detroit-style-pan-pizza) idealnie trafiło w moje potrzeby na dziś. Żona też zadowolona.


A od jutra zupy mleczne i mortadela xD

969cb937-b69a-46bb-9203-941a3fce681e
4a423d32-53aa-4c68-b83e-622ddabec726
cc304d95-5fb8-4a43-ab86-68b182079b68
62a654ab-25cb-4b9f-a69e-a4020083a250
1d734a16-4323-4800-be49-3768c1b2c6ee

Komentarze (13)

zuchtomek

@frondeus Ile drożdży wariacie?

frondeus

@zuchtomek 3g suchych instant Dr Oetkera per placek. Czyli na 600g mąki (dwa placki) zużyłem 6g.

pokojowonastawionaowca

zapakuj do torebki na później i odgrzejesz u pielęgniarek

adamszuba

Narobiłeś mi smaka, więc kradnę przepis. Neapolitańska średnio mi wychodzi, bo nie mam dobrego pieca, a tutaj w przepisie jest blacha i zwykły piekarnik. Muszę spróbować.

frondeus

@adamszuba Tip: Przepis mówi o 232 Celcjusza przez 15-20 min. Ja dałem 10 min na 232C z termoobiegiem a potem obniżka temperatury do ok 190 na kolejne 10 min, by środek się zdążył zrobić bez spalenia góry. Efekt - ciasto nie opada, jest sprężyste a z góry ser ładnie wypieczony. Zwykły piekarnik no-name.

3t3r

@adamszuba neapoli wychodzi spoko w zwyklym piekarniku metoda combo, polecam.

adamszuba

@3t3r a co to za metoda?

3t3r

@adamszuba wlaczasz grill w piekarniku na maxa i uchylasz drzwiczki zeby oszukac czujnik. Nagrzewasz patelnie ma maksa, wrzucasz ciasto na patelnie i jak zacznie rosnac smarujesz sosem i wrzucasz skladniki, jak spod Ci sie podpiecze wkladasz razem z patelnia do piekarnika tak blisko grzalki jak sie tylko da (jak masz kamien do pizzy mozesz na kamien zsunac). Pieczesz 90-120 sekund zaleznie od piekarnika (drzwiczki ciagle uchylone podczas pieczenia tez).

e445e7a0-e43d-4d5c-96dd-b6b82422e346
03750b9a-e1b9-4a9f-888e-7efb4c1f6e1c
907a4d64-867d-4bba-87a8-cc1a32eb5718
adamszuba

@3t3r wygląda genialnie. Hmmm. Może spróbuję, choć to trochę skonplikowane. A patelnie nagrzewana jest w piekarniku, czy na płycie/kuchence? Rączka od patelni się nie spali?

3t3r

@adamszuba patelnia najpierw na palniku potem do piekarnika, wstaw tak zeby raczka wystawala z piekarnika (jak sie boisz o raczke owin mokrym recznikiem papierowym i zawin w folie alu) , albo jak masz takie z odczepiana raczka to akurat tutaj sie przyda

3t3r

@adamszuba a i widzialem, ze niektorzy wypiekaja pomijajac etap na patelni tylko od razu do piekarnika pod grzalke ale wtedy troche mniej wyrosnie ale mniej skomplikowane

Tu masz vid

https://m.youtube.com/watch?v=rG0ng1CCCOU

PanNiepoprawny

@frondeus zwykła pizza na grubym

frondeus

@PanNiepoprawny w sumie to tak. Jedyna różnica że ser na dole a sos na górze.

Zaloguj się aby komentować