Pierwszy raz udał mi się latte art i wyszła w miarę rozeta, z której jestem zadowolony, a nie męskie przyrodzenie ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Wszystko robione manualnie, czyli kawa zaparzona w kawiarce Bialetti 4tz + mleko ubite we french pressie.

Kawa dość mocna, bo z 21g ziaren, tutaj akurat z palarni Coffee Plant. Proporcje to około 1:2 kawy do mleka.


#kawa #latteart #chwalesie

7aad3b20-1e53-497a-8e01-43c57a48a9de

Komentarze (12)

pingWIN

@KLH2 Fajne nawet, ale to chyba nie o mnie mówiła... ehh ( ͡° ʖ̯ ͡°)

pingWIN

@KLH2 Trzymam za słowo! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Trupus

@pingWIN gratulacje (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻


mnie przeważnie wychodzi coś, co można nazwać dupciosercem

pingWIN

@Trupus Dzięki xd


Pocieszę Cię, mi też jeszcze nigdy nie wyszło serce xDDD Dziś miałem namalować serce, ale jakoś mi ręka z automatu zaczęła chodzić lewo prawo i już stwierdziłem "aaaa uj, może coś z tego będzie" xDD A niby serce najłatwiejsze...

cebulaZrosolu

@pingWIN ja taka właśnie zrobiłem

4619ae90-5bd6-4374-9d51-4951ef69970b
pingWIN

@cebulaZrosolu mmm plujka ( ͡° ͜ʖ ͡°)

rith

@cebulaZrosolu perfekcyjnie wypełniony kubek. Top ( ͡° ͜ʖ ͡°)

FerskPaj

Mleko zwykłe uchate 3.2 czy coś specjalnego? U mnie zazwyczaj pomiędzy sukcesem a plamą mleka na kawie decyduje temperatura mleka przed spienieniem.

pingWIN

@FerskPaj Tutaj akurat klasyczne 3.2 bez laktozy, ale robię też na Alpro Barista Migdałowym czasem, teraz nie było promki to nie mam, ale lubię. Na owsianym barista też robiłem i było git, choć wolę migdałowe.


Co do temperatury to raczej jest dobra, bo kontroluję, natomiast myślę, że kluczowe jest samo ubijanie. Wiadomo, temperatura zła lub mleko słabe (np. zwykłe roślinne nie pieni się prawie wcale) jest podstawą, ale przy takim ręcznym ubijaniu to nauka techniki dała sporo. Na początku we french pressie robię 3 spore pełne naciśnięcia, żeby napowietrzyć, a później już tylko wygładzam krótkimi ruchami pod powierzchnią mleka co jakiś czas mieszając. Dodatkowo nie może być też za dużo mleka w dzbanku itd. Ogólnie jest trochę zabawy, ze spieniaczem w ekspresie lepiej to wychodzi, większa kontrola

FerskPaj

@pingWIN sam używam spieniacza, więc tym bardziej szacun za efekt jaki Ci wyszedł

Zaloguj się aby komentować