Pierwszy kraj w UE zakazuje mięsa z laboratorium. Przeciwnicy: to szalony kierunek

Pierwszy kraj w UE zakazuje mięsa z laboratorium. Przeciwnicy: to szalony kierunek

Tygodnik-rolniczy
We Włoszech nie będzie żywności laboratoryjnej. Zarówno włoski minister rolnictwa, Fransesco Lollobrigida, jak i polski komisarz ds. rolnictwa Unii Europejskiej, Janusz Wojciechowski, poparli tę decyzję. Nie wszyscy byli jednak zadowoleni z faktu, że na rynku będzie dostępne wyłącznie mięso pochodzące z tradycyjnych hodowli. [...]

– Włochy będą pierwszym krajem wolnym od żywności syntetycznej i chcą dać przykład, jak można ją regulować. Wybraliśmy zasadę ostrożności […] Jakość żywności jest sprawą zasadniczą i nie możemy zgodzić się na społeczeństwo podzielone na dwie części, w którym żywność wysokiej jakości jest produkowana wyłącznie dla bogatych elit. Jesteśmy przekonani, że każdy powinien móc dobrze się odżywiać – powiedział do uczestników spotkania minister Francesco Lollobrigida.

#uniaeuropejska #wlochy #wiadomosci #zywnosc

Komentarze (7)

sireplama

Przecież cała ideą jest by doprowadzić by to mięso było produkowane taniej... WTF?!

maximilianan

Może zakażą też korzystania z CHEMICZNYCH środków ochrony roślin albo CHEMICZNYCH leków i środków dla zwierząt?


Hipokryci.

cweliat

@Mr.Mars moze sa jakies sensowne argumenty przeciw ale ten podany przez pana Francesco jest chyba najglupszym jaki mozna wymyslic. “Nie chcemy doprowadzic do sytuacji, gdzie najlepszej jakosci auta jak Ferrari, Lamborghini czy nawet BMW lub Mercedesy sa dostepne tylko dla elit. Z tego wzgledu zdecydowalismy sie zakazac produkcji Opli, Fiata i innych aut z tego segmentu”

Mr.Mars

@cweliat Ja tam się nie znam na tym.

ElGecko

Kolorowe cukierki z barwnikami z laboratorium? OK

Pasze dla zwierząt tworzone w laboratorium i zawierające różne "ciekawe" dodatki? OK

Modyfikowanie genetyczne kurczaków, żeby rosły tak wielkie, że nie potrafią samodzielnie ustać na własnych nogach? OK

Podawanie zwierzętom hormonu wzrostu? OK

Sprzedaż używek, energetyków, jedzenia, którego składników organizm ludzki nie jest w stanie strawić? OK


Zrobienie mięsa "w probówce"? NIE OK

HolQ

@ElGecko lobbing prod. Żywności i farmerów....posmarowali mu hajsu i tyle. Wiem, ze Teraz jest modne bycie wegetarianem i rezygnowania z mięsa ze względu na planetę i zwierzęta. Ja nie wyobrażam sobie nie jeść mięsa, ale z drugiej strony to co hodowla zwierząt robi z klimatem i Ziemią mnie niepokoi. Dlatego jak kilka lat temu usłyszałem o próbach hodowli mięsa w labie to liczyłem, że będzie na tyle dobre i w smaku, że za jakiś czas może wyprze "naturalne " mięso. Nie pomyślałem o tym, że przecież takie pomysły spowodują przeogromny bol dupy pewny grup ....

jonas

Jakość żywności jest sprawą zasadniczą i nie możemy zgodzić się na społeczeństwo podzielone na dwie części, w którym żywność wysokiej jakości jest produkowana wyłącznie dla bogatych elit. 

I popsuli taki piękny przyszłościowy pomysł - tania pasza z probówki dla plebsu, wołowina z żywej Krasuli dla wybrańców.

Swoją drogą ciekawe, do tej pory czytałem o tym w dystopijnych opowiadaniach SF, a tu rzeczywistość zapukała, że już gotowe.

Zaloguj się aby komentować