Ok w związku z moimi ciekawostkami o powstawaniu azotów które mam zamiar czasem tu wrzucić, postanowiłem założyć autorski tag #czujechemiedopulaw . Jest to mój pierwszy autorski tag więc może być różnie
No ale dzisiaj nie będzie o azotach.
W Puławach oprócz azotów mamy sporo instytutów jednym z nich jest IUNG, powstały na podbudowie przed pierwszowojennego Państwowego instytutu naukowego gospodarstwa wiejskiego. I dzisiaj właśnie o tym wcześniejszym a dokładniej o jednym z jego tworów
Jak już zauważyliście #ciekawostkipiechocinskiego od 2 dni wspominają o świni rasy puławskiej, tak jest taka rasa która wyhodowali w 1926 w Stacji Zootechnicznej w Borowinie (niedaleko Puław). Jako, że o świniach wiem tylko tyle, że są smaczne to nie będę się mądrzył a po prostu wrzucę kalkę z neta:
A i co ważne, rasa Puławska to najstarsza rodzima rasa świń w Polsce
Początki rasy datują się na początek XX wieku. W roku 1926 w Stacji Zootechnicznej Państwowego Instytutu Naukowego Gospodarstwa Wiejskiego w Borowinie podjęto systematyczne prace nad udoskonalaniem świń gołębskich – stada zakupionego w miejscowości Gołąb, będącego mieszańcami prymitywnych świń miejscowych, głównie ras polskiej kłapouchej i polskiej ostrouchej z importowaną rasą berkshire. Pracom przewodniczył profesor Zdzisław Zabielski. Popularność świni gołębskiej stopniowo rosła – największe skupiska hodowlane znajdowały się między Puławami a Dęblinem oraz w rejonie Kocka, Michowa i Kamionek. W 1935 roku rasa została spopularyzowana w siedmiu powiatach województwa lubelskiego, a do 1951 rozprzestrzeniła się na Mazowszu i Śląsku. W 1951 przyjęto nazwę ekotypu – puławska (wcześniej była to gołębska), a także podjęto decyzję o przekształceniu go w bardziej mięsny, poprzez dolew krwi rasy wielkiej białej angielskiej (typ bekonowy) i rasy berkshire. Największy rozwój rasy nastąpił w latach 1950–1960. W 1960 lochy stanowiły 9,8% polskiego stada loch zarodowych. Potem rasa ulegała redukcji, szczególnie gwałtownej pod koniec lat 80. XX wieku. Przyczyną było zwiększone zainteresowanie rasami bardziej mięsnymi. W 1997 roku populacja spadła do 86 loch i 10 knurów stadnych. Subsydia rządowe i wdrożony program ochronny wpłynęły na ustabilizowanie tej liczby[1].
Pewne partie ciężkich tuczników zakupiono do Hiszpanii z przeznaczeniem do produkcji szynek długodojrzewających. Rynek ten jednak oczekiwał mięsa znacznie bardziej otłuszczonego i współpraca nie była kontynuowana. Od 2010 rozpoczęto współpracę z siecią marketów Auchan. Mięso świń rasy puławskiej sprzedawano tam jako towar delikatesowy[2].
Rasa puławska reprezentuje typ tłuszczowo-mięsny, o szybkim tempie wzrostu. Maciora rodzi średnio 9–12 prosiąt w miocie. Mięso ma wysokie walory smakowe i jakościowe, w szczególności przydatne do wytwarzania regionalnych produktów mięsnych[1]. 28 maja 2009 wpisana została na polską listę produktów tradycyjnych pod nazwą świnia rasy puławskiej[3].
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Pu%C5%82awska_(rasa_%C5%9Bwini)
#rolnictwo #zwierzaczki




