Od zawsze nie lubiłem pić kawy z fusami. Jakoś to mdłe (nie słodzę, ale nie przepadam za stylem tureckim), do tego to wchodzi między zęby. Jeśli taką mieloną już pijałem, to tylko z automatu. Myślę, że poprzednia praca nauczyła mnie tego rytuału - dobra brazylijska kawa, a smak kawy bez cukru wyborny.
Od kiedy zacząłem używać z odłożonej w kąt kawiarki (ktoś w domu próbował, ale chyba nie siadło) to moje odczucia tak się zmieniły, że, tu cytat, "o ja pierdolę". Mocna, aromatyczna, nie smakuje jak rozpuszczalna lura. A co lepsze, nie ma w sobie fusów! Że też dopiero teraz odkryłem radość z picia pysznej kawy. Smacznej popołudniowej kawusi wszystkim! 
Sweet_acc_pr0sa

@spannung pro tip daj sie kawie z fusami najpierw zaparzyć a potem ewentualnie lej mleko, wtedy fusy zostaja na dnie i aby je wypic musisz tego chcieć

maximilianan

@spannung ewentualnie możesz spróbować zaparzacza z praską, ale imo kawiarka lepsza

spannung

@Sweet_acc_pr0sa też to jest jakiś sposób - aż sprawdzę sobie w najbliższym czasie, mimo że kawę z mlekiem to raz na jakiś czas robię. Wolę zwykłą czarną - po prostu ma rozbudzić, nastawić pozytywnie do dnia. Od kiedy rankiem ją pijam to naprawdę, jestem mniej markotny wśród ludzi.

spannung

@maximilianan akurat próbowałem - chyba mam jakiś dar do nieumiejętnego korzystania, bo większej różnicy nie odczułem. Właśnie kawiarka bije taki zaparzacz na łeb

Sweet_acc_pr0sa

@spannung nie no mleko normalnie lejesz, ale zostaw kawke na te 3-5 minut niech zaciagnie xD lejac zimne mleko obnizasz temperaturę cieczy i się nie zaparza, jak mi o tym ojciec powiedział to zmienilem podejscie do sypanej xD

spannung

@Sweet_acc_pr0sa zanotowane - będzie próbowane!

Dalmierz_Ploza

@spannung @Sweet_acc_pr0sa I jak fusy nie chcą opadać to kawę trochę drobniej zmiel. Grubsze kawałeczki mają tendencję do pozostawania na wierzchu.


Co do kawiarki - czasami robię ale ile tutoriali się naoglądałem to i tak gorycz ma w sobie nieprzyjemną. Ale z mlekiem jako flat white jest ok.

Howhigh

@spannung kup sobie filtry do kawiarki. Ziarno miel w młynku zaraz przed zaparzeniem. Do kawiarki nalewaj gorącej wody i schładzaj ją zimną wodą zaraz potym jak tylko się przeleje. Jak lubisz smak kawy to to jest twoja droga. Czasochłonne to, ale przy niedzieli wchodzi jak złoto.

WsobnyOsobNikt

Hopaky ale mam nadzieję że kawiarki nie macie zrobionej z alu

spannung

@WsobnyOsobNikt stalowa, nie martwiłbym się o to. Trzyma fajnie, parzy fajną kawę - wstyd jej nie chwalić!

@Howhigh Już notuję, można pokombinować w środę, jak wrócę sobie z meczu towarzyskiego - taka kawa na popołudnie siądzie jak należy. I tak, uwielbiam smak kawy

@Dalmierz_Ploza drobno zmielona właśnie ładnie siada, dziewczyna umie fajnie zmielić kawę - chyba trzeba będzie poprosić ją o lekcje

AlphaBravoSix

Ja od siebie polecę kawę z przelewu - fajna alternatywa dla gorzkiej i kwaśnej kawy, na którą nie zawsze ma się ochotę . Można pobawić się i spróbować ziaren o aromacie i smaku np. śliwki, czekolady, marakui lub rumu. Sprawdza się też dobrze w roli prezentu dla kawoszy.

Jedna z gdańskich palarni oferuje całkiem spory asortyment. Lubię tam zaglądać - co miesiąc inne gatunki i aromaty.

Zaloguj się aby komentować