Przepis na kotlety siekane z dynią!
(wołam @WielkiNos i @GazelkaFarelka )
- 1 duży filet z piersi indyka (miał ponad 1kg)
- 2 mniejsze cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała dynia (z własnego ogródka, nie wiem ile ważyła)
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- przyprawy (do indyka dodałam kurczak złoty, potem do ciasta jeszcze troszkę soli, piperz, paprykę słodką)
- oliwa, lałam na oko, ale tego mogły być 2-3 łyżki
Fileta posiekać, przyprawić i odstawić. Cebulę i czosnek obrać i rozdrobnić. Dynię obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Warzywa dołożyć do mięsa i wymieszać. Do masy dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę ciastową.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni góra-dół.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć łyżką masę i rozpłaszczyć placuszki.
Piec 40-45 minut.
Z tej ilości miałam 2 duże blachy kotletów.
Zamiast dyni można użyć np. marchewki, można też dodać starty ser żółty... Ogólnie "baza" uniwersalna pod różne dodatki
