No więc w końcu zebrałem się i zrobiłem sobie to Szakszuka.
Kilka razy o tym słyszałem, potem zapomniałem, w końcu na hejto ktoś napisał i zebrałem składniki.
Oczywiście prokrastynacja mocno więc z sześciu pomidorów cztery zdążyły zgnić.

Jeśli ktoś jeszcze tego nie robił polecam, bardzo fajne połączenie smaków.

Pezepis ze strony Ania Gotuje, wersja z mozzarellą. Muszę jeszcze wypróbować wersję z kaparami.

https://aniagotuje.pl/przepis/szakszuka

#szakszuka #gotujzhejto #opornikgotuje #jedzenie
a954f66b-0a3f-489b-9ab5-d3677da7ed9c
26f90206-abb6-4f51-a178-44677f449c96
Opornik userbar
13

Komentarze (13)

@Opornik Dlaczego jajka się wyciąga wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę otoczenia?

@moderacja_sie_nie_myje3 nie wiem nie trzymam jajek w lodówce. pewnie tak.

@moderacja_sie_nie_myje3 Podobno lepiej się składniki mieszają

@Opornik kurde, ale i smaka zrobiles.... ide na kebsa

@winiucho śmieją się z angoli że tak nienawidzą zielonego, że wszystko smażą, ale prawda jest że pomidorki smażone na boczku są bardzo smaczne.

Polecam pomidory w puszce - nie gniją i lepiej czekają na swój czas 😉

@Lubiepatrzec @cweliat a nie są rozmięknięte?

@Opornik redukujesz to i tak na patelni. W sumie to nigdy nie robiłem ze świeżych, więc nie wiem ale wydaje mi się, że oba rodzaje musisz doprowadzić do miękkości.

@Opornik @Lubiepatrzec no ja robiłem raz ze świeżych i plus minus tyle samo musiałem czekać, aż woda wyparuje. Powiedziałbym, że są rozmięknięte, więc jak oczekujesz, żeby pomidory stawiały zębom opór, to chyba świeże jednak lepsze. Ja wolę jak jest taka papka bardziej, która robi za sos po prostu

@Opornik pomidory z puszki mocno skracają czas robienia, a w smaku jakiejś wielkiej różnicy nie zauważyłem do tego jeszcze polecam najpierw podsmażyć pokrojone w kostkę chorizo, mega pasuje

@cweliat boczek, cebula, chorizo, parmeńska, mozarella, pleśniowy, papryka zwykła i/lub ostra, szparagi... do wyboru do koloru.


Nie ma jednego przepisu na szakszukę, ba, sama nazwa to dosłownie "mieszanka".

@cweliat chorizo jest mocno przereklamowane. Kilka razy podchodziłem do próbowania tego w wielu daniach i zawsze nie mogłem tego zjeść. Albo lądowało to na boku talerza, albo w śmietniku.

@korfos nie zmuszam do jedzenia, mi smakuje

Zaloguj się aby komentować