@Zielonypomidor:
Gotuje w mniej więcej takich proporcjach na garnek 5l ten co picrel
75dkg wołowiny na gulasz
75dkg wieprzowiny na gulasz
łyżka smalcu
4 papryki
0.5kg pieczarek
4 pomidory lub puszka pomiodrów
opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki pasty węgierskiej
20g papryki słodkiej
pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
3-4 ogórki kiszone
koperek
ewentualnie małe kluseczki śląskie albo gotowe gnochi i kwaśna śmietana
-
Mięso pokroić w kostkę, poddusić w garnku, potem dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, zalać około litrem wody., dorzucić ziele angielskie, liść laurowy i zostawić do duszenia na wolnym ogniu
-
W międzyczasie na smalcu zesmażyć paprykę, potem na tą samą patelnię dorzucić pastę węgierską, pomidory i po zredukowaniu całość dorzucić do garnka z zupą. Jakby pomidory były mało pomidorowe (no bo czasami są bez smaku) to dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
-
Gotować aż wołowina będzie miękka, pod koniec dorzucić pokrojonę w kostkę ogórki kiszone i koperek.
-
Serwować z kluseczkami i kleksem z kwaśnej śmietany, ale jak nie lubi się to można zabielić i jeść z chlebem