No, wołowna miękka więc zostało tylko dosypać pokrojone w kostkę ogórki kiszone i moja popisowa zupa węgierska gotowa
Kluseczki gotowe, bo nie chciało mi się gotować ziemniaków i kręcić kulek a'la śląskie.
#gotujzhejto
#jedzenie
Przepis inspirowany zupą gulaszową / strogonoffem ale IMHO lepszy, mogę się podzielić
8282fe68-a541-4f06-9b21-ddb78e5dfa98
Jason_Stafford

@MarianoaItaliano panie złoty, pytanie, czy masło lurpak w UK ma jakieś dziwne znaczenie?

MarianoaItaliano

@Jason_Stafford Nie, ale oni przy wejściu na rynek mieli taką reklamę jak u nas Rama czy Delma i ludzie kupują to z przyzwyczajenia, IMHO nie warte swojej ceny. Podróbka Nordpak z Aldiego czy Danpak z Lidla smakuje identycznie a jest tańsza o połowę. Ja zresztą i tak kupuję przeważnie Farmhouse butter bo lepiej mi smakuje, tylko minus bo trzeba trzymać na wierzchu w kuchni żeby dało się chleb posmarować

Jason_Stafford

@MarianoaItaliano Oki, już rozumiem


I tak będę kupował

MarianoaItaliano

@Jason_Stafford Nie no dobre jest, tylko jak w marketach wyjebali cenę 4-5 funtów za opakowanie to coś mi się przestało kleić Tyle to ja nie dam, nie ma opcji

Zielonypomidor

@MarianoaItaliano Dawaj przepis przyda się coś teoretycznie jednogarnkowego.

Jason_Stafford

@MarianoaItaliano o kurde, no to trochę drogo. U mnie sporo taniej.

MarianoaItaliano

@Zielonypomidor:

Gotuje w mniej więcej takich proporcjach na garnek 5l ten co picrel


75dkg wołowiny na gulasz

75dkg wieprzowiny na gulasz

łyżka smalcu

4 papryki

0.5kg pieczarek

4 pomidory lub puszka pomiodrów

opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego

3-4 łyżki pasty węgierskiej

20g papryki słodkiej

pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy

3-4 ogórki kiszone

koperek


ewentualnie małe kluseczki śląskie albo gotowe gnochi i kwaśna śmietana


  1. Mięso pokroić w kostkę, poddusić w garnku, potem dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, zalać około litrem wody., dorzucić ziele angielskie, liść laurowy i zostawić do duszenia na wolnym ogniu

  2. W międzyczasie na smalcu zesmażyć paprykę, potem na tą samą patelnię dorzucić pastę węgierską, pomidory i po zredukowaniu całość dorzucić do garnka z zupą. Jakby pomidory były mało pomidorowe (no bo czasami są bez smaku) to dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego.

  3. Gotować aż wołowina będzie miękka, pod koniec dorzucić pokrojonę w kostkę ogórki kiszone i koperek.

  4. Serwować z kluseczkami i kleksem z kwaśnej śmietany, ale jak nie lubi się to można zabielić i jeść z chlebem

MarianoaItaliano

@Jason_Stafford A ile u ciebie? Najtańsze widziałem w Sainsbury's ostatnio po 3.75 lurpak, ten 500g taki, ale normalnie ok. 4.5-5 funtów bez promki. Zresztą ogólnie wszystkie margaryny poszły w górę bo i olej poszedł w górę. Nie tak dawno, jakiś rok temu litr oleju rzepakowego/słonecznikowego kosztował w markecie 1.09 a dzisiaj juz widziałem po odpowiednio 1.99 i 2.40... no złodziejstwo. 3 litry za 5.20 w Tesco ostatnio kupiłem i żałuję teraz że nie wziąłem więcej, bo by było na zaś.

Jason_Stafford

@MarianoaItaliano ja mówię o maśle, a nie tym miksie do smarowania. Dziś bez promocji płaciłem €3,29

MarianoaItaliano

@Jason_Stafford Aaa, masło Lurpak to w kostce? A to 2.50-2.70 około kosztuje, 1.99 normalne masło takie noname

Zaloguj się aby komentować