Mikrobiom jelit bezpośrednio wpływa na starzenie się układu krwionośnego

Starzenie się wyściółki naczyń krwionośnych prowadzi do chorób układu krążenia. Teraz po raz pierwszy wykazano, że bakterie jelitowe i produkty ich metabolizmu mają bezpośredni wpływ na ten proces. W miarę, jak przybywa nam lat, zmienia się skład naszego mikrobiomu, a do organizmu trafia coraz więcej szkodliwych substancji. Naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu dowiedli, że mikrobiom jelit i jego metabolity mogą przyspieszać starzenie się naczyń krwionośnych i przyczyniać do chorób układu krążenia.


W jelitach znajduje się do 90% bakterii zamieszkujących nasze ciało. Przetwarzają one pożywienie w substancje, które mają wpływ na nasze zdrowie. Nie znamy jeszcze połowy z tych substancji, mówi główny autor najnowszych badań, Soheil Saeedi.


Uczony wraz z zespołem zebralł dane od ponad 7000 zdrowych osób w wieku 18–95 lat oraz dane z eksperymentów na mysich modelach ludzkiego starzenia się. Dowiedzieli się z nich, że wraz z wiekiem dochodzi do akumulacji kwasu fenylooctowego, który jest produktem metabolizmu fenyloalaniny. To jeden z 20 aminokwasów egzogennych, który dostarczamy organizmowi głównie z mięsem, jajami i produktami mlecznymi. [...]


#zdrowie #medycyna #mikrobiologia #bakterie #starzenie

KopalniaWiedzy.pl

Komentarze (4)

kitty95

Ech. To czego znowu nie jeść?

dildo-vaggins

@kitty95 chodzi o dbanie o florę bakteryjną jelit. Jeść błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny który stanowi pożywkę i „dom” dla bakterii.

jenot

@kitty95 Przetworzonego, macdonaldsów, gotowych posiłków z datą ważności ponad 10 lat.


Spożywanie warzyw, owoców, orzechów, produktów pełnoziarnistych, fermentowanych produktów mlecznych (jogurty, kefiry) i kiszone warzywa wspiera różnorodność i zdrowie mikrobiomu.

kitty95

@jenot to oczywiste, jednak już w abstrakcie czytamy że mięso, jaja, produkty mleczne potencjalnie szkodzą. Ogólnie co chwila pojawiają się jakieś nowe badania, które wykluczają się z poprzednimi.

Zaloguj się aby komentować