Mąż już dawno tak nie pochwalił za jedzonko.

Zapiekane roladki z cukinii z mielonym w sosie pomidorowym.

Cukinia i pomidory od mamy

#jedzzhejto #gotujzhejto #jedzenie

ea914493-6c2b-4b32-82dd-e0db29b8f6f2

Komentarze (8)

Z_buta_za_horyzont

jakbym dostał porcję też bym pochwalił .

wonsz

@Z_buta_za_horyzont za darmo to i ocet słodki

Sofie

@Z_buta_za_horyzont bez roboty zawsze lepiej smakuje

Mr.Mars

@Sofie Mąż jutro też chce mieć obiad.

SilverMonkey

@Sofie poproszę przepis, robiłam już lasanie na cukinii i bardzo mi smakowała

Sofie

@SilverMonkey generalnie zainspirowana byłam szortami na YouTube więc napisze jak zrobiłam.

Składniki:

  • duża cukinia albo dwie małe

  • 0,5kg mięsa mielonego

  • średnia cebula

  • średnia marchewka

  • 1 jajko

  • sos pomidorowy własnej roboty min. 0,5l (można zastąpić przecierem pomidorowym rozcieńczonym wodą)

  • śmietana 18%

  • ser do posypania

  • przyprawy

Miałam dużą trochę przerośniętą cukinie, nie tak jak te ze sklepu (była od mamy) więc i pestki były. Podzieliłam ją mniej więcej na połowę i pokroiłam wzdłuż w średnio grube plastry (nie obierałam ze skórki). Posoliłam każdy z jednej strony, ułożyłam jeden na drugim i odstawiłam do zmięknięcia.

Można na mandolinie pociąć na cieńsze wtedy wychodzi więcej plastrów z jednej cukinii.


Średnią cebulę pokroiłam w kostkę usmażyłam na patelni i jak lekko ostygła dodałam do ok. 0,5kg mięsa mielonego, mięso doprawiłam (sól, pieprz, papryka słodka, czosnek) dodałam jedno jajko i startą na drobnych oczkach jedną średnią marchewkę. Wszystko wymieszałam na jednolitą masę.


Czas na zawijanie. Na bieżąco korygowałam jak plastry cukinii były za grube i mimo iż cukinia zmiękła to pękały, ściągałam nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Na początku plastra układamy mały kawałek porcji mięsa, zawijamy. Jeżeli rulon się nie trzyma to spiąć wykałaczkami. Jak jest na tyle ciasno w blasze to wykałaczki można usunąć. Jeżeli macie cukinie taką dużą z pestkami to ten środek trochę się rozwala przy zawijaniu, ale nie ma się co tym przejmować.


Jak macie duże naczynie żaroodporne to można w tym, ja na tą ilość potrzebowałam blachy na ciasto xD

można posmarować oliwą przed ułożeniem, ja tego nie zrobiłam i nic strasznego się nie stało.


Jak rulony są ułożone, można z góry doprawić pieprzem, świeżym (lub suszonym) majerankiem i oregano.

Mój sos pomidorowy jest doprawiony i dosyć rzadki więc idealnie się nadaje - ostrożnie za pomocą łyżeczki polewam roladki, później do słoika dodaje 2 łyżki śmietany dolewam trochę wody i mieszkam, rozlewam na roladkach. posypuje startym serem - ja miałam ok. 50g (nie może być za kalorycznie xD), można użyć grana padano albo innego twardego sera.

Jeżeli ktoś nie ma takiego sosu widziałam, ze można użyć koncentratu pomidorowego rozrobić go w wodzie i śmietanie, nie próbowałam więc trzeba kombinować. Należy pamiętać, że cukinia mocno puści soki.


Blachę przykryć folią aluminiową albo przykrywką.

Piec w 180st. 25 minut pod przykryciem w opcji góra-dół, po tym czasie zdjąć folie i piec 20 minut.

Można jeść

Sofie

@SilverMonkey super!

Zaloguj się aby komentować