Koniec z gotowaniem żywych homarów?
W Wielkiej Brytanii procedowana jest ustawa mająca zakazać gotowania skorupiaków żywcem.
Brytyjski parlament proceduje obecnie rozszerzenie ustawy Animal Sentience Bill uznającej zwierzęta za istoty czujące z kręgowców także na skorupiaki. Poprawka ta, uznająca, że kraby czy homary też mogą czuć ból, dałaby skorupiakom większą ochronę prawną. Skutkiem tego restauracjom i sprzedawcom ryb nie byłoby wolno gotować skorupiaków żywcem czy wysyłać ich żywych do klientów pocztą czy kurierem.
Dowody naukowe wskazują, że skorupiaki takie jak kraby i homary mogą odczuwać ból i cierpieć. Dlatego też powinny być uwzględnione w przepisach dotyczących dobrostanu zwierząt. Proponowane przepisy mają objąć ochroną jednak nie tylko skorupiaki, ale także głowonogi – ośmiornice i kałamarnice.
Więcej na ten temat: https://www.rp.pl/Przemysl-spozywczy/210709558-Koniec-z-gotowaniem-zywych-homarow.html
tufro

@HaHard i bardzo kuźwa dobrze. Jesteśmy mięsożerni (a w zasadzie padlinożerni) ale nie powinno to powodować niepotrzebnego okrucieństwa wobec zwierząt.

vinclav

@HaHard hmm no to teraz zjedzenie homara to będzie loteria, ryby i skorupiaki w szczególności pasują się bardzo szybko, ktoś chce sobie zrobić biznes, najlepszy biznes na świecie, wydawanie certyfikatów albo branie łapówek i wydawanie certyfikatów

Zaloguj się aby komentować