Jeśli w kimchi da się wyczuć aromat acetonu i rozpuszczalnika, to znak, że fermentacja dobiegła końca i kiszonka jest gotowa. Gotowa do wyjebania.

Eh, zawsze coś pójdzie nie tak przy tych eksperymentach.

#jedzenie #gotujzhejto #kiszonki

60a7d65b-5b6e-41bd-8dc9-047247f3a919

Komentarze (10)

UncleFester

@mordaJakZiemniaczek

Fermentacja poszła w buraki.

Trzeba było zaszczepić zdrową "kulturą", czyli łyżką wody z ogórków lub kapusty kiszonej.

Bywa dostępne żywe koreańskie kimchi w Lidlu, też używałem jako starter.

mordaJakZiemniaczek

@UncleFester dałem temu sporo wody z ogórków, bo nie chciało ruszyć (ogórasy tak od niechcenia wyszły doskonałe), ale coś się stało. Tydzień temu było po prostu super kwaśne i spoko, a teraz w lodówce zamknięte zaczęło śmierdzieć chemią

UncleFester

@mordaJakZiemniaczek

Musiało złapać gdzieś dzikie drożdże i bakterie octowe, stąd wysoka kwaśność i acetonowe smrodki.

Czy przypadkiem kiszonka nie miała dostępu do powietrza?

mordaJakZiemniaczek

@UncleFester no ja zacząłem z tego podjadać jakiś czas temu. Wydawało się, że skończyło fermentować. To jak potem najlepiej zadbać o taki słoik?

UncleFester

@mordaJakZiemniaczek

Po jakimś tygodniu fermentacji przekładam do "jednorazowych" słoiczków napełnionych pod korek.

Tam kimchi dofermentowuje, pod zakrętką robi się poducha CO2 i może stać miesiącami, po otwarciu całość schodzi na raz.

mordaJakZiemniaczek

@UncleFester dzięki, spróbuję to tak ogarnąć następnym razem i kapusty sobie tak podzielę

Pirazy

@UncleFester oczami wyobrazni widze wybuchajace sloiki

UncleFester

@Pirazy

Nope, to nie fermentacja alkoholowa.

W mlekowej powstaje niewiele gazu, zresztą nadmiar ucieka spod nakrętki.

cebulaZrosolu

@mordaJakZiemniaczek jak czujesz aceton to znaczy, że źle odciales frakcje, za mało przedgonu odjąłeś #pdk

mordaJakZiemniaczek

@cebulaZrosolu dzięki za komentarz, ale nie widzę wyraźnie co napisałeś ( ಠ ͜ʖಠ)

Zaloguj się aby komentować