Idea mięsa hodowanego w laboratoriach jest "obrzydliwa"?
Nowe badania przeprowadzone przez University of Sydney i Curtin University wykazały, że pomimo wielkiej troski o środowisko i dobrostan zwierząt, pokolenie Z (ludzi urodzonych w latach 1995-2015, ok. 5 milionów osób, ok. 20% populacji Australii) nie jest gotowe na jedzenie mięsa hodowanego w laboratoriach.
59% uczestników było zaniepokojonych wpływem tradycyjnej hodowli zwierząt na środowisko, jednak wielu z nich nie wiedziało, jaki jest ten wpływ, ani nie rozumiało związanego z nim wyczerpania zasobów.
Jednak pomimo braku entuzjazmu dla nowej alternatywy mięsnej, 41 procent uważa, że może ona stanowić realne źródło pożywienia ze względu na potrzebę przejścia na bardziej zrównoważone opcje żywieniowe i poprawę dobrostanu zwierząt.
  • 17 procent respondentów odrzuciło wszystkie alternatywy, w tym mięso hodowlane, uważając je za produkowane chemicznie i mocno przetworzone.
  • 11 procent odrzuciło wszystkie alternatywy na rzecz zwiększonej konsumpcji owoców i warzyw, twierdząc, że pozostaną przy diecie wegetariańskiej.
  • 35 procent odrzuciło hodowlane mięso i jadalne owady, ale zaakceptowało alternatywy oparte na roślinach, ponieważ "brzmiały bardziej naturalnie" i były "normalne".
  • 28 procent uważa, że hodowlane mięso jest akceptowalne lub możliwe do zaakceptowania, jeśli uda się opanować technologię.
  • 9 procent zaakceptowało jadalne owady, ale odrzuciło hodowlane mięso, ponieważ było zbyt sztuczne i nie naturalne jak owady.
Więcej informacji o badaniu https://www.sydney.edu.au/news-opinion/news/2020/09/08/gen-z-not-ready-to-eat-lab-grown-meat--university-of-sydney-stud.html
A Wy zjedlibyście mięso wyprodukowane w laboratorium?
___________________
Dołącz do grupy Nauka - to społeczność dla wszystkich zainteresowanych nauką, jej zdobyczami, rozwojem, sukcesami i porażkami; dla głodnych wiedzy i sprawdzonych informacji!
https://www.hejto.pl/spolecznosc/nauka
Obserwuj też wartościowe tagi #qualitycontent #nauka oraz @arcy
5acfb93e-007b-4730-9e7c-da28ddf4b929
Nan

Myślę, że wyniki ankiety drastycznie zmieniłby głód respondentów

tufro

Myślę też, @Nan, że pierwsi konsumenci takiego mięsa nie będą wiedzieli, że jedli tak genetyczny wytwór.

Nan

@tufro świadomość to kolejna kwestia. Odnoszę wrażenie, że często mimo braku wiedzy na temat A respondenci mówią "NIE". Dlaczego? "Bo nie". Lub co gorsza: "Bo nie wierzą".

pescyn

Ja bym z chęcią spróbował - choć idę o zakład ze laboratoryjne nie wyglada jak na miniaturkach

Szuwax

Od jakiegoś czasu stsram sie minimalizować dominimum spożywanie miesa. Ba! Nawet mi sie po częściudało. Z drugiej strony nic tak nie smakuje jak mięso.

Bipalium_kewense

@Szuwax Też tak mam. Jestem fleksitarianinem i jem mięso tylko od czasu do czasu. I moim zdaniem smaku większości roślinnych zamienników nie da się nawet porównać do prawdziwego mięsa. Dlatego zamiast zamienników lepiej jeść te potrawy, które w pierwotnym założeniu miały być wegetariańskie. Chociaż są wyjątki. Niektóre pasztety wegetariańskie są nawet lepsze niż mięsne. A niektóre roślinne burgery bardzo dobrze naśladują oryginał. Ale to nieliczne wyjątki.

arcy

Też bym chętnie spróbował, najlepiej w tzw. ślepej próbie, jestem ciekawy czy byłbym w stanie poznać po smaku, że jest to "sztuczne" mięso.

soyjakposter

Ciekawe, ale i tak robaki są tańsze i smaczniejsze. Mniam mniam...

ff838d91-085c-4689-8d74-a17a4d08a428
Bipalium_kewense

@soyjakposter Krewetki czy homary to też "robaki" - tylko że morskie. Dla laika skorupiaki wyglądają tak samo jak owady, a jednak na ogół nie obrzydzają.

Zaloguj się aby komentować