I kolejna #kontrolaboczku

Odlałem płyn (było go mniej niż poprzednio), opłukałem z soli i tym razem boczek wylądował w cukrze. Miałem olać cukier, bo nie kupuję i nie chcę węglowodanów ale Tomaszek Pomidor 🍅 uświadomił mi, że węgle nie wejdą do mięsa a cukier jest pożywką dla bakterii koniecznych do dojrzewania wędliny. Mięso wjechało do lodówki i czekamy na rozwój sytuacji.
#wedlinydomowe #gotujzhejto
Lubiepatrzec userbar
3cd36cb8-8162-4255-8ecc-1a017612afef
Mielonkazdzika

@Lubiepatrzec mmmm moj ulubiony tag! (ʘ‿ʘ)

Lubiepatrzec

@Mielonkazdzika boczuś

UncleFester

@Lubiepatrzec Ponadto cukier działa mocno odwadniająco.

Lubiepatrzec

@UncleFester kolejny plus

Pomidor__

@UncleFester O tym też wspomniałem.

VonTrupka

bez cukru nie zrobisz tak dojrzewającej wędliny

chyba że się chcesz z tym certolić pół roku i obniżysz wilgotność do takiej gdzie mięcho zacznie schnąć a nie gnić

Lubiepatrzec

@VonTrupka już wiem i dlatego leży sobie w cukrze.

Zaloguj się aby komentować