Komentarze (12)
To tak jak z awokado

Dobra patelnia, najlepiej nieprzywierająca, wlewasz kapkę oleju, wrzucasz 3 ziarenka kukurydzy i ustawiasz moc grzania gdzieś na 60-70%. Gdy te trzy ziarenka wystrzelą znaczy patelnia jest odpowiednio rozgrzana. Wsypujesz resztę ziarenek, nie za dużo, tylko tak aby przykryły dno (mniej więcej). Bierzesz pokrywkę ale nie zostawiasz jej na cały czas, tylko trzymasz 2-3 centymetry w górze. Dzięki temu para będzie uchodziła i popcorn nie zrobi się miękki. Gdy będziesz czuł, że temperatura jest zbyt wysoka i grozi przypaleniem, zdejmuj patelnię na chwilę z ognia i po chwili znowu na piec - tu niestety trzeba trochę wyczucia i praktyki. Wyczytałem to kiedyś w komentarzu na yt i od tej pory popcorn wychodzi mi znakomicie. Dodatkowo rozwiązałem też problem nieprzywierania przypraw, w tym soli, do takiego typu popcornu. Zaraz po przesypaniu do miski, gdy jest jeszcze trochę ciepły, wrzucam do niego kilka małych skrawków masła, zamykam miskę pokrywką i trzęsę jak bongosami. Masło oblepia popcorn i przyprawy wszelkiej maści dobrze się trzymają.
@Poliszynel o kurde, ale rozkmina.
Bierzesz woka, grzejesz pełna pizda,lejesz trochę oleju, miarkę kukurydzy, przykrywasz, jak przestanie strzelać znaczy, że gotowe. Posolić, potrząsnąć, żreć
@Felonious_Gru Idziesz do biedry, paczka gotowego popcornu to 2,69zł, bierzesz ile potrzebujesz, nie bawisz się w żadne patelnie którą trzeba później umyć.
Wcześniej robiłem na patelni, prawie tak samo jak napisał @Poliszynel , ale popcorn z biedry jest na tyle dobry i tani, że już nie chce mi się robić go na patelni
Ps. Przy robieniu na patelni ważne jest też jakość wrzucanych ziarenek popcornu, jak widać że ziarenka są małe i często uszkodzone, to popcorn słabo wychodził. Najlepiej mi się robiło na popcornie od Helio
@tomilidzons u mnie myje zmywarka, a świeży popcorn to zawsze świeży popcorn ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)
I nie trzeba wtedy całej porcji żreć, można zrobić mniejszą porcję
@tomilidzons Ja to przede wszystkim dzieciakom robię, więc te paczkowane z olejem palmowym, barwnikami i sztucznymi aromatami odpadają.
@Felonious_Gru nie mam woka, a taki sposób na patelnię działa całkiem dobrze. Wcześniej zawsze mi się część przypalała.
@Poliszynel oleju palmowego i barwników nie ma, tylko spora ilośc oleju rzepakowego

@tomilidzons no to coś się zmieniło w tym konkretnym, ponieważ w maślanym nadal jest sporo chemii. Ale oleju rzeczywiście bardzo dużo. Na patelni robię na jednej łyżce kujawskiego.

@Poliszynel bo ja kupuje już uprażony popcorn, to co ty pokazałeś jest jeszcze do włożenia do mikrofali
@tomilidzons aaa, teraz kumam. No to nie moje smaki, taki mi w ogóle nie podchodzi.
@Poliszynel a potem pierdolenie się, bo popcorn nie mieści się w garnku. I dodatkowe pierdolenie się, bo patelnia zazwyczaj jest niezmywarkowa.
Zamiast tego biorę głęboki garnek stalowy z pokrywką. Na dno cienki film oleju, rozgrzewam go do "prawie dymi ale jeszcze nie", i na to sypię pojedynczą warstwę kukurydzy i potrząsam garkniem, żeby się cała otłuściła.
Zaloguj się aby komentować
