Grupy dodatków w ultraprzetworzonych produktach spożywczych związane z cukrzycą typu 2, wynik badań

Prawie 70% wszystkich produktów spożywczych w amerykańskich sklepach to żywność ultraprzetworzona, co to oznacza? Produkty te zawierają dodatki, które służą do nadania smaku i koloru, tworzenia tekstury, wydłużania trwałości oraz zapobiegania oddzielaniu się składników.


Prawie 70% wszystkich produktów spożywczych w amerykańskich sklepach to żywność ultraprzetworzona, co to oznacza? Produkty te zawierają dodatki, które służą do nadania smaku i koloru, tworzenia tekstury, wydłużania trwałości oraz zapobiegania oddzielaniu się składników.


Jednak istnieje niewiele badań na temat wpływu tych dodatków na zdrowie, a dostępne dane dotyczą głównie możliwych szkód wynikających z pojedynczych składników, takich jak barwniki spożywcze i bromowany olej roślinny, a także zanieczyszczeń, które przenikają do żywności z opakowań.


Według wyników z nowych badań, grupy dodatków często stosowane przez przemysł w określonych kategoriach żywności mogą być bardziej szkodliwe, gdy są spożywane razem niż pojedynczo. Badanie to wykazało, że dwie takie mieszanki były powiązane z niewielkim, ale istotnym wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2. [...]


#zdrowie #cukrzyca #zywnosc #odzywianie #pressglobal

Pressglobal

Komentarze (4)

plemnik_w_piwie

Prawie 70% wszystkich produktów spożywczych w amerykańskich sklepach to żywność ultraprzetworzona, co to oznacza? Produkty te zawierają dodatki, które służą do nadania smaku i koloru, tworzenia tekstury, wydłużania trwałości oraz zapobiegania oddzielaniu się składników.

wielkaberta

@plemnik_w_piwie


Prawie 70% wszystkich produktów spożywczych w amerykańskich sklepach to żywność ultraprzetworzona, co to oznacza? Produkty te zawierają dodatki, które służą do nadania smaku i koloru, tworzenia tekstury, wydłużania trwałości oraz zapobiegania oddzielaniu się składników.


źródło:

>Prawie 70% wszystkich produktów spożywczych w amerykańskich sklepach to żywność ultraprzetworzona, co to oznacza? Produkty te zawierają dodatki, które służą do nadania smaku i koloru, tworzenia tekstury, wydłużania trwałości oraz zapobiegania oddzielaniu się składników.

jenot

@wielkaberta Prawie 70% wszystkich produktów spożywczych w amerykańskich sklepach to żywność ultraprzetworzona, co to oznacza? Produkty te zawierają dodatki, które służą do nadania smaku i koloru, tworzenia tekstury, wydłużania trwałości oraz zapobiegania oddzielaniu się składników.

aleextra

Żadna nowość, że przetworzone fabrycznie jedzenie jest złe. Najciekawsze jest to, że dopiero teraz robi się badania gdy wiele związków chemicznych łączy się razem i bada wpływ. Osobiście uważam, że bardzo mało nagłośniony jest wpływ pekolsoli (dokładniej  azotynu sodu) na człowieka. Wszystkie diety z wędliną (można nazwać ultraprzetworzona?) generalnie są szkodliwe. Podobno jest to mniejsze zło i zabezpiecza mięso, ale sam kontakt tego związku z tkanką człowieka wpływa na komórkę i uszkadza DNA.

Zaloguj się aby komentować