
Grupy dodatków w ultraprzetworzonych produktach spożywczych związane z cukrzycą typu 2, wynik badań
PressglobalPrawie 70% wszystkich produktów spożywczych w amerykańskich sklepach to żywność ultraprzetworzona, co to oznacza? Produkty te zawierają dodatki, które służą do nadania smaku i koloru, tworzenia tekstury, wydłużania trwałości oraz zapobiegania oddzielaniu się składników.
Prawie 70% wszystkich produktów spożywczych w amerykańskich sklepach to żywność ultraprzetworzona, co to oznacza? Produkty te zawierają dodatki, które służą do nadania smaku i koloru, tworzenia tekstury, wydłużania trwałości oraz zapobiegania oddzielaniu się składników.
Jednak istnieje niewiele badań na temat wpływu tych dodatków na zdrowie, a dostępne dane dotyczą głównie możliwych szkód wynikających z pojedynczych składników, takich jak barwniki spożywcze i bromowany olej roślinny, a także zanieczyszczeń, które przenikają do żywności z opakowań.
Według wyników z nowych badań, grupy dodatków często stosowane przez przemysł w określonych kategoriach żywności mogą być bardziej szkodliwe, gdy są spożywane razem niż pojedynczo. Badanie to wykazało, że dwie takie mieszanki były powiązane z niewielkim, ale istotnym wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2. [...]
#zdrowie #cukrzyca #zywnosc #odzywianie #pressglobal