Komentarze (11)

Thereforee

@SuperSzturmowiec W sensie, redaktor stosuje przelicznik ale tak naprawdę go nie stosuje i liczy prawidłowo XD


AI napisało artykuł i redaktur nie podumał xDDD

39a52362-4cbb-4c86-b2a9-00b8f0222a27
UncleFester

@SuperSzturmowiec pismactwo rodem z AI

zuchtomek

@UncleFester AI potrafi lepiej

UncleFester

@zuchtomek Oczywiście, jak ją sprawdzasz i korygujesz.

zuchtomek

@UncleFester Pewnie zależy od silnika no i promptu, ale już takiego masła maślanego nie produkują raczej i wielokrotnych powtórzeń.

UncleFester

@zuchtomek

Zapytaj dowolne ejaj o przepis kulinarny, na przykład, na ostatnio wałkowaną na focaccię i zrób potrawę literalnie wg wskazówek bota. "Sukces" gwarantowany. A jeśli masz zawężać i poprawiać prompta, to skończy się tym, że to ty podasz szczegółowy przepis, a nie maszyna - ergo już go znasz.

zuchtomek

@UncleFester

Akurat na foccaciach to się nie znam, ale mój wypluł taki:


Oto prosty przepis na focaccię, który daje jako rezultat chrupiące i puszyste pieczywo.


Składniki:


  • Mąka - 500 g

  • Drożdże suche - 10 g

  • Cukier - 2 łyżeczki

  • Sól - 1 łyżeczka

  • Olej oliwa z oliwek - 1/4 szklanki

  • Woda - 2 szklanki

  • Toppings (opcjonalnie): zioła, pomidory, oliwki


Instrukcje:


  1. Zmieszaj suche składniki: W dużej misce połącz mąkę, drożdże, cukier i sól.

  2. Dodaj wodę i olej: Wlej wodę i dodaj olej oliwa z oliwek. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest za mokre, dodaj trochę mąki; jeśli za suche, dodaj odrobinę wody.

  3. Pozwól ciastu wyrosnąć: Przykryj miskę folią spożywczą i umieść ją w lodówce na 12 godzin lub w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  4. Przygotuj formę: Posmaruj blachę lub naczynie do pieczenia olejem oliwa z oliwek. Przenieś ciasto na blachę i ukształtuj je, używając dłoni, aby nadać mu kształt naczynia.

  5. Utwórz dołeczki: Rozcieńcz 50 ml wody z 2-3 łyżkami oleju i polać nimi ciasto. Użyj palców, aby utworzyć charakterystyczne dołeczki na powierzchni.

  6. Dodaj topping: Dodaj wybrane zioła lub inne składniki na wierzch.

  7. Pieczenie: Piecz w rozgrzanej do 230°C (lub 240°C) piekarniku przez około 15 minut, aż focaccia będzie złota na wierzchu. Po upieczeniu pozostaw ją do ostygnięcia na kratce.


Wskazówki:


  • Aby uzyskać lepszy smak i strukturę, focaccię można pozostawić do wyrośnięcia na dłużej lub w lodówce.

  • Unikaj używania wałka, ponieważ może on wypchnąć powietrze z ciasta.

UncleFester

@zuchtomek

Życzę powodzenia przy realizacji przepisu.

BTW Ta mąka, to ziemniaczana czy kukurydziana?

zuchtomek

@UncleFester No, ale mi przecież nie chodziło o rzetelność informacji, a formę ich przekazywania..

Tj. powtórzenia stosowane przez pismaków i kiepska konstrukcja zdań. Model językowy przecież nie wie 'na czym polega' robienie foccacci, a posługuje się jedynie najczęstszymi danymi na jakie trafia.

UncleFester

@zuchtomek

IMO forma przekazu nie ma zupełnie znaczenia wobec rzetelności treści.

Mam książki brudne, bez okładek, rozpadające się w rękach, ale informacje w nich zawarte, to złoto (dosłownie)

zuchtomek

@UncleFester

Ale odbiegasz od tematu, nie rozumiesz co mam na myśli


Ty napisałeś "Pismactwo rodem z AI"

A ja napisałem, że pismactwo AI potrafi lepiej bo nie pisze już o maśle maślanym i nie robi błędów składniowych.


Robi to lepiej pod względem językowym, co nie znaczy, że pod względem treści i tylko to miałem na myśli.


Pismak z wp nie dość, że nie wiem o czym pisze to jeszcze pisze niepoprawnie - AI 'tylko' nie wie o czym pisze, ale robi to jak najbardziej poprawnie

Zaloguj się aby komentować