#gotujzhejto
Wygląda jak gówno a smakuje jeszcze lepiej.
U kogo w domu robi się takie kotlety grzybowe z mielonych, ugotowanych grzybów?
Z tego co wiem to potrawa że wschodu.




#gotujzhejto
Wygląda jak gówno a smakuje jeszcze lepiej.
U kogo w domu robi się takie kotlety grzybowe z mielonych, ugotowanych grzybów?
Z tego co wiem to potrawa że wschodu.




Pierwszy raz słyszę o czymś takim.
Placki ziemniaczane po śląsku.
@Ravm skórka równie chrupiąca
@Ihooj panierka z miału?
@Ravm bez panierki
Not Approved
@Ihooj A wiesz, to nie zły pomysł.
@Opornik przepis w rodzinie od dziada pradziada
Ale bym to jadł (° ͜ʖ °)
@Klamra ślunzok widzi coś chrupiacego i czornego i od razu mu się gymba ślini!
Dobra, przepraszam, żona chce przepis.
@Ravm grzyby suszone bez piasku. Moczymy na noc. Następnego dnia gotujemy, odsączamy i mielimy w maszynce do mielenia. A później jak z normalnymi mielonymi. Dodajemy jajko, rozmoczoną i odciśniętą bułkę, przesmażoną, drobno siekaną cebulkę i przyprawy. Dużo soli i pieprzu, bo grzyb lubi sól i pieprz. Mieszamy, formujemy kotlety (bez panierki) i smażymy na rozgrzanej patelni przewracając po kilka razy z każdej strony aż się zrobi czarna, chrupiąca skórka.
Polecam po wyrobieniu usmażyć na próbę małego kotleciki, żeby sprawdzić czy nie trzeba dodać soli i pieprzu. U mnie w sumie wyszło ok. 1,5 łyżeczki soli.
Pradziadkowie pochodzili gdzieś z okolicy lubelskiego i Mazur i to stamtąd mam przepis.
Kotlety te można odsmażać na drugie dzień i są równie dobre.
Pozdrawiam i smacznego.
@Ihooj wschód here, nie jadłem nigdy le chętnie bym spróbował
Z tego sie najpierw zupe robi i przerabia na kotlety?
@Shotsel Wywar z gotowanych suszonych grzybów można dodać do barszczu.
Przepis masz wyżej.
Kiedyś zrobiłam takie kotlety i były całkiem smaczne, bardzo grzybowe i aromatyczne.
Zaloguj się aby komentować