#gotowanie #kuchniaazjatycka
Dzisiaj wjechał bardzo prosty i bardzo smaczny klasyk - Egg Fried Rice.
Z dodatków cebula dymka, płatki chilli i sriracha.
Oczywiście sypnąłem MSG żeby Uncle Roger mógł dać approve'a xD
71f16b29-5c42-4dfe-a661-acd47c0762be
paramyksowiroza

@Grela Ja serio nie rozumiem tej manii sypania do wszystkiego MSG. Umami można załatwić na różne sposoby.

Grela

@paramyksowiroza nie wiem czy ktoś sypie do wszystkiego, ja do pojedynczych potraw ¯\_(ツ)_/¯

i to raczej jako wzmacniacz smaku a nie źródło umami

paramyksowiroza

@Grela Ale w tej potrawie więcej umami to za bardzo nie ma. Czego chcesz wzmacniać smak? Ryżu? Chilli?

W tej potrawie MSG to jest właśnie źródło umami i dlatego ma prawo smakować "lepiej".

No chyba, że dodałeś coś, co taki smak posiada.

Grela

@paramyksowiroza przede wszystkim ma wzmacniać smak dwóch składników które pominąłeś - jajek i cebuli

paramyksowiroza

@Grela Ale przecież w tym nie ma sensu...

Jeśli chcesz mieć dobrą cebulkę, to ją skarmelizuj. No bo w innym razie jaki smak chcesz podbić? Surowej cebuli?

Jajkom nie trzeba podbijać smaku, wystarczy ich nie przesmażyć za mocno.

MSG to nie jest magiczny proszek do polepszania potraw.

Grela

@paramyksowiroza jak lubisz ¯\_(ツ)_/¯

robiłem testy i na takim ryżu i na wersji z warzywami i bardziej mi podchodzi z MSG, nawet jeżeli to placebo to i tak mi pasuje

numerki

@paramyksowiroza przecież dobry ryż ma swój smak (a tym bardziej ryż z jajkiem) tak samo płatki chili mogą mięc smak a nie tylko ostrość (przynajmniej te dobre powinny mieć, chociaż to zależy od rodzaju).


troszku się przypierdalasz na siłę

paramyksowiroza

@numerki Po prostu jestem wrogiem sypania MSG gdzie popadnie. Mało kto potrafi go używać z takim wyczuciem aby nie zabić naturalnego smaku produktów.

Dobry ryż ma wspaniały smak - tu się z Tobą zgodzę.

Ale stosując MSG prędzej zabijesz ten smak, niż podbijesz.

numerki

Ale stosując MSG prędzej zabijesz ten smak, niż podbijesz.


@paramyksowiroza nie wiem ile by ktoś musiał dać MSG żeby tak zepsuć. samo z siebie to nie ma smaku a wpływ na smak innych elementów ma delikatny więc trzeba by dodać ogromne ilości żeby negatywnie wpłynęło na smak potrawy.


Ja tam lubię dodawać szczytpę jak robię jajecznice zgodnie z przepisem z Chinese Cookign Demistified bo dzięki temu praktycznie soli potem nie muszę używać

paramyksowiroza

@numerki Ale samo z siebie nada smak umami każdemu składnikowi w takiej potrawie którą zrobił op.

Nie widzę w tym sensu, ale to kwestia gustu. Niektórzy lubią nawet zupki marki Vifon...

nielizlyzki

@paramyksowiroza MSG jest podstawowym i niezbędnym składnikiem dania, o które się prujesz. Pozdrawiam cieplutko:).

paramyksowiroza

@nielizlyzki To wspaniale, że MSG w proszku jest znane ludzkości od tysięcy lat i zapisało się w kartach historii kulinarnej Również pozdrawiam

Grela

@paramyksowiroza

To wspaniale, że MSG w proszku jest znane ludzkości od tysięcy lat i zapisało się w kartach historii kulinarnej


Nikt tego nie powiedział.

I MSG jest podstawową przyprawą w tym daniu.

A Twoje komentarze brzmią jakbyś musiał się na siłę przypierdalać bo ktoś inaczej przyrządza jedzenie niż Ty xD

paramyksowiroza

@Grela Sugerujesz, że koncept ryżu smażonego z jajkiem powstał już po wynalezieniu MSG w proszku?

I kto niby powiedział, że MSG jest "podstawową przyprawą" w tym daniu?

Gwarantuję Ci, że znajdziesz setki przepisów na to danie, które nie zawierają MSG.

Pierwsze z brzegu:

https://redhousespice.com/egg-fried-rice/

Które wygląda lepiej? Twoje, czy z tego artykułu?

Czyje podejście jest bardziej profesjonalne?

Jeśli nie podobają Ci się moje komentarze, to możesz je czarnolistować (o ile tutaj ta funkcja w ogóle działa)

Prawda jest taka, że użyłeś słabego ryżu, albo niewystarczająco go schłodziłeś przed wrzuceniem na patelnię. Dlatego zrobiła Ci się paćka którą widać na zdjęciu.

I wbrew temu co zapewne myślisz, nie jest moim celem bycie złośliwym. Po prostu mówię to co myślę i nie ma powodu się obrażać.

Grela

@paramyksowiroza

Sugerujesz, że koncept ryżu smażonego z jajkiem powstał już po wynalezieniu MSG w proszku?


No właśnie nie, Ty coś takiego sugerowałeś swoim ironicznym komentarzem i nikt inny.

Większość przepisów robionych przez azjatyckiego i wierne im kanały ma w sobie MSG.


Które wygląda lepiej? Twoje, czy z tego artykułu?


IMO moje, ale to kwestia gustu.


Czyje podejście jest bardziej profesjonalne?


Pewnie ich - bo są profesjonalistami a ja hobbystą?


Ryż był zimny i suchy, na fotce jest lekko sklejony z jajkiem bo nie cierpię wysuszonego jajka.

Nie widzę potrzeby czarnolistowania.

Konstruktywną krytykę doceniam, tylko że Twoja nie była konstruktywna.

Grela

@paramyksowiroza I żeby nie być gołosłownym co do rodzaju krytyki połączę wszystkie Twoje komentarze z dupy w jedną odpowiedź.


Ja serio nie rozumiem tej manii sypania do wszystkiego MSG.


nikt nie pisał o manii sypania MSG, tylko o dodaniu go do dania do którego się go dodaje wg większości szefów.


Ale w tej potrawie więcej umami to za bardzo nie ma. Czego chcesz wzmacniać smak? Ryżu? Chilli?


Wszystkiego - taka jest rola MSG


Jeśli chcesz mieć dobrą cebulkę, to ją skarmelizuj. No bo w innym razie jaki smak chcesz podbić? Surowej cebuli?


Karmelizowaną cebulę lubię ale jej nie widzę we fried rice, msg ma wzmocnić smak usmażonej cebuli i pozostałych skladników


MSG to nie jest magiczny proszek do polepszania potraw.


W sumie to jest - taka jest rola wzmacniacza smaku.


Po prostu jestem wrogiem sypania MSG gdzie popadnie.


Skąd wiesz że niby sypię go gdzie popadnie.


Ale stosując MSG prędzej zabijesz ten smak, niż podbijesz.


Zabiję smak używając wzmacniacza smaku? Bez sensu.


I to w sumie tyle z zebrania tego na szybko - komentarze pisane bo Tobie się coś wydaje że ja coś robię i na podstawie tych błędnych założeń coś piszesz.

paramyksowiroza

@Grela OK, nie chcę się kłócić. Jeśli lubisz, syp MSG gdzie chcesz i mam nadzieję, że będzie Ci smakowało!

Konstruktywną krytykę doceniam, tylko że Twoja nie była konstruktywna.


Serio, nie było moim celem bycie złośliwym. Mam po prostu na ten temat własne przemyślenia.

Trzymaj się!

Grela

@paramyksowiroza Nie próbując być złośliwym - jak masz przemyślenia na jakiś temat to je przedstaw i miej do nich jakieś podstawy, a tych IMO tu zabrakło Masz inną opinię i spoko - będziemy potrawę przyrządzać inaczej.

Raz na jakiś czas będę wrzucał jedzenie, więc zapraszam ponownie

paramyksowiroza

@Grela Po prostu wyznaję taką filozofię, że wszystko co da się przyrządzić z MSG da się też przyrządzić bez MSG

Z tego co zaobserwowałem, masa ludzi próbuje ugotować "takie danie jak u chińczyka", ale nie potrafią zrobić sosu słodko-kwaśnego i potem marudzą że bez glutaminianu sodu to się nie da.

A przecież dobry sos słodko-kwaśny da się zrobić, tylko trzeba odpowiednio słodko-kwaśnych składników, np. pomarańczy, ananasa, itp.


Mnie akurat MSG szkodzi. Nie mogę zjeść zupki chińskiej, bo po takiej porcji glutaminianu sodu po prostu tracę smak i węch. Nie jestem w stanie doprawić żadnej potrawy, bo z całą pewnością wyjdzie przesolona.

No i na jakieś 2-3 dni jestem wyłączony od moich możliwości kuchennych.

Dlatego z MSG postępuję bardzo ostrożnie, bardzo rzadko go do czegoś dodaję i praktycznie z aptekarską precyzją.

Grela

@paramyksowiroza Współczuję, ale przez to Twoja opinia ma jeszcze mniejsze znaczenie bo bazowo nie masz neutralnego podejścia do MSG tylko negatywne ¯\_(ツ)_/¯

paramyksowiroza

@Grela Mam takie podejście, że musiałem się nauczyć przygotowywać tak samo dobre dania bez MSG, jak z nim.

Ja uważam to raczej za sukces.

nielizlyzki

@paramyksowiroza MSG w obecnej postaci jest obecne w kuchnia od 120 lat. Wcześniej używano sproszkowanych pancerzyków krewetek. To przyprawa jak każda inna, a Ty po prostu wydajesz się mieć za mało wiedzy na temat kuchni, żeby umieć go użyć. Na wypoku, gdzie ludzie pytają o przepis na kanapkę ze szczawiem, to przechodziło, ale tu widać jakim jesteś dyletantem.


Masz też psychosomatyczną reakcję na MSG, skoro tracisz po nim węch, smak, wzrok czy co tam jeszcze. Sprawdź to sobie.


Skoro nauczyłeś się gotować tak samo dobre dania z MSG, jak bez, proponuję następny challenge: sól.

paramyksowiroza

@nielizlyzki

Na wypoku,


Oho, jasne, typowe zachowanie hejtowca. Obśmiać wykop xD

Ne jesteś w stanie mnie obrazić ani wyśmiać, nie ten level. Jesteś tylko nieudolnym prowokatorem i kiepskim żartownisiem.

EOT z mojej strony, bo nie zamierzam tracić na Ciebie więcej czasu.

Grela

@paramyksowiroza Ale to Ty tu głównie prowokujesz i kiepskimi tekstami rzucasz xD

paramyksowiroza

@Grela A Ty nie umiesz się przyznać, że to co zrobiłeś to paćka z ryżu. No i co z tego?

Serio, ten wątek nie jest warty tego, aby poświęcać mu tyle czasu.

Grela

@paramyksowiroza to po co tu jeszcze siedzisz i odpisujesz?

Zaloguj się aby komentować