Genialnie prosta i masakrycznie smaczna zupa azjatycka dla każdego.

Genialnie prosta i masakrycznie smaczna zupa azjatycka dla każdego.

hejto.pl
Uwaga, uwaga: jeśli ten post osiągnie 20 piorunów, wrzucę przepis na genialną zupę z chorizo (banalnie prosta, tym razem przepis zmieści się w 4 zdaniach), której nauczył mnie osobiście Pascal Brodnicki.
Dzisiaj szef kuchni Hejto proponuje Ramen.
Jest to zupka azjatycka w stylu naszej zupy o nazwie "przegląd lodówki".
Azjaci zajadają się ramenem, bo można go zrobić praktycznie ze wszystkiego.
Zupa jest bardzo treściwa, bardzo zdrowa, smaczna i względnie tania, chociaż dzisuaj proponuję odrobinkę droższą i wykwintniejszą wersję w tym przepisie.
Podzespoły:
- mięso z udek kurczaka ok. 400 g
- wołowina ok. 200 g, może być udziec, cokolwiek, byle w jednym zwartym kawałku.
- cebula - 1x
- marchew - 2x
- kapusta pekińska - połówka
- pieczarki - 5 szt. dużych lub odpowiednio więcej mniejszych
- por - 1x
- korzeń imbiru - kawałeczek
- papryka - 2x ( fajnie wygląda czerwona i zielona)
- czosnek - 3 ząbki
- sos sojowy - najlepiej japoński
- mirin - lub ocet ryżowy + cukier
- ocet ryżowy
- sos ostrygowy
- sos sriraha
- olej sezamowy
- pasta ze sfermentowanej soji - shiro miso
- płatki kanbu - lub bulion warzywny
- grzyby mun suszone
- grzyby shitake
- makaron ramen
- wodorosty wakame
Działamy:
Na początek bierzemy duży garnek (zupy będzie na 2 dni dla całej rodziny), nalewamy połowę garnka zimnej wody, wrzucamy kilka płatków kanbu, lub jedną kostkę warzywnego bulionu i wstawiamy na ogień, przykrywamy, żeby się szybciej zagotowało.
Zupa na kanbu ma bardziej wyrazisty smak, ma lekki posmak sushi.
Następnie kroimy wszystkie warzywne podzespoły w małe kawałki, czosnek miażdżymy, cebulę kroimy w piórka. Fajnie jak marchewkę pokroimy w słupki, ale tez jest ok, jak pokroimy w talarki.
Kurczaka kroimy w paski, wrzucamy do płaskiego naczynia, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę mirinu, 1 łyżkę sosu ostrygowego, łyzeczkę octu ryżowego i łyzeczkę oleju sezamowego.
Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Wołowinkę kroimy w bardzo cienkie plasterki (wczesniej mozna ją zmrozić trochę, żeby łatwiej się kroiło). Pokrojone odkładamy do lodówki.
W międzyczasie woda z glonami kanbu powinna się już zagotować, przykręcamy ogień, żeby lekko bulgotała, uchylamy przykrywkę.
Rozgrzewamy patelnię i wlewamy odrobinę oleju sezamowego i czekamy chwilę aż się rozgrzeje.
Następnie wrzucamy zmiażdżony czosnek i cebulę, chwilkę mieszamy, aż cebula się zeszkli. Teraz wyjmujemy kurczaka z lodówki i przekładamy widelcem na patelnię - uwaga, staramy się, żeby nie wlewać tam marynaty, w której kurczak się marynował.
Smażymy na dużym ogniu, najlepiej na palniku do woka, żeby wszystkie wyciekające płyny wyparowały. Jeśli to się nie udaje, to odlewamy płyny w trakcie smażenia.
Na koniec ma zostać usmażony kurczak z cebulką, najlepiej nie pływający we własnym sosie.
Jak już mamy dobrze usmażonego kurczaka (możemy sprawdzić organoleptycznie czy jest zdatny do konsumpcji) to wyłączamy gaz pod patelnią i przerzucamy jej zawartość do garnka z wodą i kanbu.
Dodajemy do tegoż garnka wszystkie warzywa łącznie z imbirem oraz odcedzonymi grzybami. Dodajemy dwie pełne łyżki shiro miso, mieszamy, przykrywamy.
Regulujemy ogień, najpierw więcej, później mniej, tak żeby zupka sobie bulgotała ale nie kipiała. Możemy uchylić przykrywkę.
Po 10 minutach, jak zupa zacznie równomiernie bulgotać, wrzucamy wołowinkę.
Pilnujemy ognia. Zupa ma bulgotać.
Teraz gotujemy 40 minut na średnim ogniu.
Po 40 minutach wrzucamy makaron ramen (ile kto lubi). Makaronu nie gotujemy wcześniej. Gluten zagęści nam zupkę, chyba że ktoś jest uczulony, to lepiej makaron ugotować oddzielnie.
Po 10 minutach wyłączamy całość i doprawiamy odrobiną sosu sojowego, odrobiną sosu ostrygowego, sosem sriraha, octem ryżowym i płatkami wakame, wszystko do smaku.
Zupa gotowa.
Gotuję ją już od wielu lat i jeszcze się nie znalazł nikt komu by nie smakowała, ba, robi furorę na wszelkich imprezach
Powodzenia.
Ps. Wszystkie składniki i proporcje mogą podlegać zmianom, w zależności od nastroju, dostępności, czasu, cierpliwości i preferencji smakowych. Polecam eksperymentowanie.
#jedzenie #gotujzhejto #ramen #smacznazupka #prostedanie

Komentarze (21)

merykson

Genialnie prosta? Genialnie prostą zupę to się ma na talerzu po 20minutach od startu, a tu nie dość, że kupa roboty to chyba z dwie godziny zejdzie na przygotowanie minimum A czy masakrycznie smaczna to nie wiem, bo nie próbowałem - ale wierzę na słowo

Gargamel_lubi_jagody

@merykson zupa jest genialnie prosta bo nie można popełnić błędu w jej przygotowaniu. Każdy błąd to inny utwór jak mawiał Miles Davis natomiast wymaga trochę czasu i sporo skladników.

Ogólnie rzecz biorąc: kupujesz skladniki, wrzucasz do gara i samo robi się niebow gębie

Jason_Stafford

Masakrycznie tzn moje wnętrzności przeżyją masakrę po jej spożyciu?


natomiast wymaga trochę czasu


@Gargamel_lubi_jagody w te 3h idzie zrobić coś o wiele lepszego niż fikuśna zupa.

Gargamel_lubi_jagody

@Jason_Stafford zupa jest bardzo łagodna. Jedynym wektorem oatrości jest tu tylko sos sriraha, który jest odrobinę ostrzejszy od pikantnego ketchupu. W sumie zupka jest bardzo esencjonalna i aromatyczna ale ani trochę nie pali wnętrzności. Zresztą polecam eksperymentowanie ze składnikami. Przepis jest taki, jaki wypracowałem przez lata, ale każdy może go zmodyfikować. No i co najważniejsze, opisałem wszystko bardzo szczegółowo, ale tak naprawdę przepis jest banalny, pokrój wszystko w paski i kostkę, podsmaż mięsko, wrzuć wszystko do gara i poczekaj 40 minut, na koniec dodaj makaron, a po 10 minutach wyłącz, przypraw, podawaj i zbieraj ukłony

merykson

@Gargamel_lubi_jagody "Ogólnie rzecz biorąc: kupujesz skladniki, wrzucasz do gara i samo robi się niebow gębie " - dla mnie to jest właśnie definicja prostoty ale w tym przepisie widzę różne odkładania do lodówek, marynowanie, dodatkowe patelnie - wg moich standardów to jest ogromne przedsięwzięcie logistyczne, a nie prosty przepis

Gargamel_lubi_jagody

@merykson jak chcesz, możesz wrzucić wszystko do garnka zaraz po pokrojeniu, chociaż 15 minut marynowania pozwoli mięsku wchłonąć przyprawy i będzie smaczniej.

Generalnie kuchnia ma to do siebie, że pewne procesy wynagają czasu, co oczywiście nie przekłada się na pracę. W czasie gdy mięsko się marynuje, możesz podbić kilka leveli w ulubionej grze przepis jest uniwersalny. Podałem wykwintną wersję, ale zaczynałem od prostrzych opcji. Najważniejsze jest dobranie składników w odpowiednich proporcjach i przyprawy.

Bahupl

@Gargamel_lubi_jagody No właśnie. Kupujesz skłądniki. Połowę z nich nie wiedział bym gdzie kupić i czy wogóle bym kupił.

Gargamel_lubi_jagody

Aha, co istotne, przygotowanie składników, 5 minut, marynowanie mięsa 15 minut, gotowanie 40 minut + 10 minut po wrzuceniu makaronu. W przerwach ogladanie ulubionego serialu

ZygoteNeverborn

Gluten zagęści nam zupkę, chyba że ktoś jest uczulony, to lepiej makaron ugotować oddzielnie.


Ale że co? makaron osobno nie będzie zawierał glutenu? Bo wiesz, jak ktoś uczulony na gluten to sos sojowy też nie

Gargamel_lubi_jagody

@ZygoteNeverborn pewnie będzie zawierał. Nie jestem specjalistą, ale z tego co wiem stopni uczulenia jest kilka. Na pewno jak wrzucisz makaron do zupy glutenu będzie więcej, niż jak go ugotujesz osobno i odcedzisz. Tak mi się wydaje

Gargamel_lubi_jagody

Hej, nie popieram żebrania o pioruny, ale jeśli dostanę za ten artykuł 20 piorunów, to wrzucę naprawdę genialnie prosty przepis na zupę hiszpanską z chorizo, za którą uwielbiają mnie wszyscy znajomi, a której nauczył mnie sam Pascal Brodnicki dzięki!

Blask

@Gargamel_lubi_jagody ramer robiony w szybkowarze dwie godziny na wołowinie jest genialny (robię bulion). Na koniec świeże warzywa, chilli, szczypiorek, kiełki, np rzodkiewki, jajko itp. Do tego makaron. Ogólnie robię to tak, że wystawiam wszystkie składniki na stół i każdy sobie komponuje swój ramen, wrzucając do bulionu, to co lubi. Bulionu gotuję tyle, aby go zamrozić. Wtedy ramen można zrobić względnie szybko. Przepisów na ramen szukam na japońskich stronach.

jiim

Zupa genialnie prosta, pod warunkiem, że wcześniej spędzisz dwie godziny w sklepach szukając składników - o ile w ogóle masz w pobliżu cokolwiek poza Żabką.


Ja mogę podać szybkie i banalnie proste danie z trufli, o ile ktoś mi podskoczy np. do Francji po dobre trufle.

Gargamel_lubi_jagody

Nie przesadzajmy, wszystkie podzespoły możesz kupić w Carrefour express albo w pierwszym lepszym sklepie "kuchnie świata". Wiadomo, że żeby zrobić azjatycką potrawę musisz mieć azjatyckie składniki, ale tutaj naprawdę nie ma nic wyszukanego zresztą tak jak napisałem w przepisie, kanbu możesz zastąpić bulionem, poza tym srirahę możesz zastąpić ostrym ketchupem, grzyby mun możesz zastąpić suszonymi podgrzybkami, kapustę pekińksą kapustą głowkową, olej sezamowy rzepakowym, sos sojowy solą, pieprzem i warzywkiem, ocet ryżowy octem spirytusowym

Toyotę możesz zastąpić także volkswagenem i wielu nie znajdzie róznicy

Vectus

Ja ramen robie tak: kupuje ramen oyakata z żabki i to jest podstawa, do tego dodaje 2 jajka ugotowane na twardo, troche szczypiorku, troche pociętych wodorostów i sos sojowy. Co prawda nie ma mięsa ale smak porównywalny z ramenami z knajpy i da się najeść w miare. Całość schodzi 10 minut bo tyle się gotuje i obiera jajka

Pepekr64

Nic co jest pod sosem sojowym w liście składników nigdy nie miałem w kuchni, ani nie widziałem w sklepie. Czy możesz napisać zamienniki tych składników, które mogę kupić w biedrze albo w lidlu?

Gargamel_lubi_jagody

@Pepekr64 nie są to wyszukane składniki. Olej sezamowy możesz kupić w biedrze, nawet bardzo dobry, resztę na spokojnie w carrefourze albo auchan na regale z azjatycką żywnością.

Pepekr64

@Gargamel_lubi_jagody nie mam w okolicy ani carrrofura, ani Auchan dlatego prosiłem o zamienniki z biedry, albo lidla, bo te mam niedaleko. Ewentualnie też dino.

Gargamel_lubi_jagody

@Pepekr64 spróbuję, ale smak może być nieco inny


Gargamel_lubi_jagody

+


Strona główna


Artykuły


Dyskusje

Społeczności

Tematy

Wspierający

Poradnik hejto

Kontakt


Tryb ciemny

HEJTO

/

GENIALNIE PROSTA I MASAKRYCZNIE SMACZNA ZUPA AZJATYCKA DLA KAŻDEGO.


26

Kuchnia


Genialnie prosta i masakrycznie smaczna zupa azjatycka dla każdego.

2 dni temu

Gargamel_lubi_jagody

19

#jedzenie

#gotujzhejto

#ramen

#smacznazupka

#prostedanie

Genialnie prosta i masakrycznie smaczna zupa azjatycka dla każdego.

Uwaga, uwaga: jeśli ten post osiągnie 20 piorunów, wrzucę przepis na genialną zupę z chorizo (banalnie prosta, tym razem przepis zmieści się w 4 zdaniach), której nauczył mnie osobiście Pascal Brodnicki.


Dzisiaj szef kuchni Hejto proponuje Ramen.


Jest to zupka azjatycka w stylu naszej zupy o nazwie "przegląd lodówki".


Azjaci zajadają się ramenem, bo można go zrobić praktycznie ze wszystkiego.


Zupa jest bardzo treściwa, bardzo zdrowa, smaczna i względnie tania, chociaż dzisuaj proponuję odrobinkę droższą i wykwintniejszą wersję w tym przepisie.


Podzespoły:


  • mięso z udek kurczaka ok. 400 g

To znajdziesz w biedrze


  • wołowina ok. 200 g, może być udziec, cokolwiek, byle w jednym zwartym kawałku.

To znajdziesz w bierze


  • cebula - 1x

  • marchew - 2x

  • kapusta pekińska - połówka

  • pieczarki - 5 szt. dużych lub odpowiednio więcej mniejszych

  • por - 1x

  • korzeń imbiru - kawałeczek

  • papryka - 2x ( fajnie wygląda czerwona i zielona)

  • czosnek - 3 ząbki

  • sos sojowy - najlepiej japoński

To wszystko powyżej także


  • mirin - lub ocet ryżowy + cukier

Ocet ryżowy na pewno znajdziesz w biedrze, dodaj cukier w proporcjach 1 łyżka stołowa cukru + dwie łyżki stołowe octu + jedna łyżka wody - masz mirin


  • ocet ryżowy

J.w.


  • sos ostrygowy

Jest w biedrze, na 100%


  • sos sriraha

Bardzo często jest w biedrze, ale możesz zastąpić odrobiną czuszki


  • olej sezamowy

Jest w biedrze i to najlepszy jaki gdziekolwiek kupiłem. Ale można zastąpić rzepakowym


  • pasta ze sfermentowanej soji - shiro miso

Bywa w biedrze, nie da się zastąpić niestety


  • płatki kanbu - lub bulion warzywny

Może być kostka rosołowa


  • grzyby mun suszone

Mogą być kazde inne grzyby suszone


  • grzyby shitake

J.w. chociaż polecam z całego serca shitake, ponoć chronią przed rakiem.


  • makaron ramen

Tego nie da się zastąpić, ale widziałem kiedyś w lidlu


  • wodorosty wakame

To jest przyprawa, więc wystarczy sól i pieprze.

Pepekr64

@Gargamel_lubi_jagody dziękuję

Zaloguj się aby komentować