@UmytaPacha ja robie tak : yeats 112g (1/4 kostki 45g) groba sol 1 lyzka stolowa, maka 420g ( najlepiej 40% 550 i 60% 1100) ziarenek wedle uznania, water 300ml, sugar 1 lyzka stolowa. Dutch owen albo zeliwny garnek z pokrywka. step 1 yeats do wody + sugar wymieszac delikatnie az sie rozpuszcza, przykryc szklanke czyms poczekac 15-25 min ( skrapla sie na przykrywce ze szklanki jak wystartowaly. step 2 maka i sol/ziarenka do miski, wymieszac. dodajesz mix woda / sugar / yeats i mieszasz drewniana lyzka / mieszaczka az bedzie jednolite ciasto, +/- wody /maki wedle uznania, ma byc jeszcze lepiace ale ma odklejac sie od miski. Przykryc scierka i postawic w cieplym pomieszczeniu, poczekac 30 min. Step 3 lyzka albo mieszaczka taki folding, zawijasz je do srodka, chodzi o to zeby zamknac bable powietrza + rozciagnac juz obecne bable gazow od yeatsboyow i zwiekszyc wytrzymalosc cisasta zeby sie nie zapadalo pod swoim ciezarem. Takich sesji foldingu ma byc 4 i za kazdym razem odstawiasz na min 30 min w cieple miejsce. step 4 piekarnik na 230 wkladasz tam dutchowen albo zeliwny garnk na min 15 min ma byc CALLIENTE HOT. step 4 maka na dno hot garnka tylko od serca, potem ciasto ma wyjsc z miski jak zielony glut z nosa, uzazaj na BABELKI delikatnie z ciastem. step 5 VERY SHARP KNIFE z takim szpikulcem i robisz rozciecie, ja niemam nic tak ostrego zeby dalo rade wiec szpikulcem robie STAB STAB STAB STAB taka linia po srodku ciasta, nie do dna zeby babelkow nie trafic, jakbys chciala cyrklem zrobic cesarke. step 6 znowu sytttto maka / ziarenkami przykryc i do pieca na 30 min, wyciagasz pokrywka OFF i znowu 20 min.