Dzisiaj w #wieczorzbourbonem #ciekawostka o #bourbon właśnie. Jak się pewnie domyślacie bardzo lubię ten trunek. Dlatego chcę powiedzieć, że bourbon to nie tylko jedna z najbardziej charakterystycznych amerykańskich whisky, ale również napój z bogatą przeszłością, sięgającą początków XVIII wieku.
Wiecie, jak powstała nazwa bourbon? Przypomina ona nazwę dynastii francuskiej - Burbonów. A co to ma wspólnego z południowymi stanami USA? Otóż nawiązuje do długotrwałych związków tego regionu z Francją, Luizjana była kiedyś kolonią francuską.
Historia burbonu jest złożona i niejasna, a przypisywanie wynalazcy konkretnego rodzaju alkoholu jest trudne do udokumentowania. Jednakże, często mówi się, że burbon został wynaleziony przez protestanckiego duchownego, Elija Craiga, który jako pierwszy użył do leżakowania opalonych dębowych baryłek. Wspomina się także o Jacobie Spearsie, który jako pierwszy oznaczył powstały produkt jako "Burbon whiskey", od nazwy Hrabstwa Bourbon w Kentucky.
Jednakże, ta historia może nie być w pełni prawdziwa. Według ekspertów, prawdopodobnie nie istnieje konkretna osoba, która jest "wynalazcą" burbonu, a bardziej prawdopodobne jest, że był to proces ewolucyjny. James C. Crow lub Jason S. Amburgey z kolei zostali uznani za autorów udoskonalenia procesu fermentacji, poprzez dodanie pewnej ilości zacieru oddzielonego od alkoholu po poprzednim procesie fermentacji, co zapewniło odpowiednie pH dla drożdży i ograniczyło wzrost bakterii, które mogłyby zanieczyścić whisky.
Co ciekawe, bourbony są destylowane z minimum 51% kukurydzy (najczęściej ok. 70%) i starzone w nowych, wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu. Dzięki temu nadaje im to charakterystyczny smak i aromat. A wiecie dlaczego beczki są wypalane? Bo to daje bourbonowi nutkę wanilii i karmelu. Ale co ja tam piszę o dobrym smaku w Polsce, niektórzy wolą pić wódkę z sokiem, a nie szlachetne trunki.
W Polsce bourbon stał się popularny w latach 90. XX wieku, kiedy wiele klubów i pubów oferowało amerykańskie napoje alkoholowe, w tym bourbon. A dzięki amerykańskim filmom, w których często pojawiały się sceny, w których bohaterowie pili ten napój, bourbon zyskał jeszcze większą popularność.
Wiele osób pija bourbon i generalnie whiskey z colą, jednak jakość bourbonu najlepiej wychodzi wtedy, gdy jest on spożywany samodzielnie lub w towarzystwie kilku kropli wody, która pomaga rozwinąć smak i aromat napoju.
49b53a3d-3079-4b7e-9ab5-51f093b390ef
Taxidriver

@JimmyBourbon wpis, owszem i ciekawy ale burbon dalej to podwhiskey, z kukurydzy to są dobre płatki a nie alkohol.

Osobiście wole dobra, stara szkocka whisky albo koniaczek.(▀̿Ĺ̯▀̿ ̿)

Atarax

@JimmyBourbon "Wiele osób pija bourbon i generalnie whiskey z colą" tyle wieków udoskonalania receptury, tyle starania o aromat a ktoś dodaje do tego coli


Swoją drogą zrobiłem kiedyś Bourbon taki trochę oszukany bo bez zacierania, użyłem do tego mąki kukurydzianej, drożdży koji i płatków dębowych zamiast beczki. No i wiadomo pusta rura do destylacji żeby nie utracić aromatów.

BillyFuckboy

@JimmyBourbon podrzuc pare nazw bourbonu, kraze sobie caly cza miedzy irlandzka a tym trunkiem. Lubie lagodne nuty, swego czasu podpasowal mi Four Roses. Ostatnio moim favorytem jest Bulleit

ErwinoRommelo

@JimmyBourbon Burbonik dobry bo tani a tani bo dobry.

JimmyBourbon

@BillyFuckboy Sam ostatnio popijam Bulleita. Z łagodniejszych w smaku do codziennego spożywania mi pasował Maker's Mark (słodkawy). Z tańszych Evan Williams, też słodkawy. Z klasyki to wiadomo, Jim Beam. Woodford Reserve jest też fajnym wyborem, jest dużo bardziej złożony w smaku.

BillyFuckboy

@JimmyBourbon no co do Marka to mam inne odczucia. Moc czuc w przelyku- gryzie, Bulleit mimo tych 45% jest lagodny.

I tak, klasyk Jim to od biedy ole z kolei odradzam wersje red cherry- to jest tak w opor słodkie...

BillyFuckboy

@JimmyBourbon woodford mi doradzano w sklepie ale odmowilem, ze wzgledu na cenę

ErwinoRommelo

@JimmyBourbon @BillyFuckboy Polecam Monkey Shoulder fajny miodowy nawet bez lodu wchodzi jak poranna cherbatka.

BillyFuckboy

@ErwinoRommelo monkey shoulder to szkocka, nie moje klimaty

JimmyBourbon

@BillyFuckboy Spróbuj jeszcze Buffalo Trace. Mas tylko 40 volt i cenowo jest bardzo spoko

ErwinoRommelo

@BillyFuckboy bylem swiecie przekonany ze to burbon… ehh czlowiek chleje nawet nie wie co.

BillyFuckboy

@JimmyBourbon tydzien temu piłem, dobry wybór

KciukDlaZarysu

@BillyFuckboy Wild Turkey Rare Breed oraz Bakers 7 yo

BillyFuckboy

@KciukDlaZarysu dziekuje, niestety te tytuły sa poza moim limitem cenowym.

KciukDlaZarysu

@BillyFuckboy to Wild Turkey 101, bywał swego czasu w okolicach 100zł, nie wiem jak teraz

BillyFuckboy

@KciukDlaZarysu rare breed mi za 300 wyskoczył xD

BillyFuckboy

@ErwinoRommelo przypomnialo mi sie, spróbuj Jameson Black barrel. To irlandzka ale dojrzewajaca w beczkach po bourbonie. Ma slodkawy smak wanilii i ogolnie lekki trunek

e5aar

@BillyFuckboy Wiekszosc whisky i roznych innych 'starzonych' alkoholi dojrzewa w beczkach po burbonie... bo w stanach nie wolno do produkcji burbonu uzyc beczki po raz drugi, tylko nowe. Wiec cala whisky na swiecie i wiele innych alkoholi jedzie na 'uzywanych' beczkach :DDDDDD Zawsze mnie to bawilo, jak sie ktos chwali, ze alko jest lezakowane w beczce po burbonie! Tylko dlatego, ze taka beczka jest tansza.

JimmyBourbon

@e5aar prawda, oglądałem kiedyś jakąś podróż po destylarniach na Islay, wszystkie beczki ze stanów ściągane.

e5aar

@JimmyBourbon ahh Islay, ja przygode z 'lepszym' alko zaczalem od burbonow. Potem single malty whisky, i wlasnie Islay. Mam to szczescie, ze torfowe whisky bardzo lubie. Obecnie odkrywam rumy, chyba najbardziej mnie zaskoczyly.

Zaloguj się aby komentować