Dostałem niespodziewanie 6L pełnego, krowiego mleka z wieczornego udoju.

Będzie mozzarella.

Robię według przepisu ze strony Vincenzo's plate, zobaczymy co wyjdzie.

na fotkach:

  • skrzep po 5 minutach od dodania podpuszczki (jakaś turbo się trafiła)

  • pierwsze krojenie

  • rozdrabnianie po 10 minutach

  • kula surowej mozzarelli przed dojrzewaniem

  • pH przed dojrzewaniem

Teraz do jutra w spokoju, do ukwaszenia, do pH w okolicach pięciu, i zabawa na gorąco.


#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #festerpichci #foodporn

1d331239-5567-477e-88f7-e330de6dabb7
c7618d1e-500e-4772-aa08-a2532ab22b1e
afa07942-c9ac-4adb-a1f1-1577b89b4af5
30cd14ba-9318-4102-8e2b-8bc63ea25bd7
00f5f1d8-7b4a-4367-8877-da64bbe265d6

Komentarze (7)

cebulaZrosolu

@UncleFester bedzie git, na pewno wyjdzie ᕦ( ͡° ͜ʖ ͡°)ᕤ

UncleFester

@cebulaZrosolu 

Jak na razie wszystko OK.

Sam jestem ciekaw jak wyjdzie obróbka na gorąco i formowanie.

Z poprzednią był mały problem, ale robiłem z innego przepisu.

Opornik

@UncleFester Ale popiłeś sobie świeżego? Ty szczęściarzu?

UncleFester

@Opornik Nie, ale odebrałem trochę śmietany, 1L

k44tajemnicza

Taka ciekawostka- ostatnio kupiłam normalnie w sklepie mleko z Łukowa - zwykłe mleko w butelce, tyle że kosztuje prawie 6 zł. I potem zostawiłam je otwarte na prawie tydzień w lodowce. Jakie było moje zdziwienie, że zamiast się zepsuć, to ono skwasiało i smakowało jak kwaśna śmietana. Po wyciągnięciu z lodówki na 1 dzień mieliśmy piękne zsiadłe mleko (czy jak to się mówi w moich rodzinnych stronach - kiszkę).

Myślałam, że takie rzeczy to tylko z mlekiem prosto od rolnika, a tu proszę, Łuków zaskoczył:)

wonsz

@k44tajemnicza sprawdź Koneckie

couriouskiwi

@k44tajemnicza kiedych był mały bajtel to mleko z woreczków zawsze się ładnie kisiło

Zaloguj się aby komentować