Dla zainteresowanych tematyką mózgu podsyłam info o rozpoczynającym się właśnie dziś tygodniu mózgu. W tym roku pod lupę pójdzie relacja jelita - mózg. Prelekcje odbywają się w godzinach 17-18 w Auditorium Maximum UJ (ul. Krupnicza 33), ale planowana jest również transmisja na fb.
Więcej info tutaj: https://www.uj.edu.pl/kalendarz/-/journal_content/56_INSTANCE_5De61CKaqzOl/10172/152917002
A oto program:
-
6 marca: prof. Urszula Wojda (Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN w Warszawie) - "Czy zła dieta może wywołać chorobę Alzheimera",
-
7 marca: dr hab. Piotr Maciejak (Instytut Psychiatrii i Neurologii w Warszawie) - "Przez żołądek do mózgu. Czy dietą można modyfikować leczenie padaczki?",
-
8 marca: dr hab. Joanna Wierońska (Instytut Farmakologii im. Jerzego Maja PAN w Krakowie) - "Nutraceutyki - jak zmieniając mikrobiom jelitowy można wpłynąć na pracę mózgu",
-
9 marca: prof. Krystyna Koziec (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie) - "Zmienny wpływ mikrobioty jelitowej na funkcje mózgu",
-
10 marca: prof. Karolina Skonieczna-Żydecka (Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie) - "Kliniczne znaczenie zmian mikrobiomu pod wpływem wybranych grup leków",
-
11 marca: dr Aneta Brzezicka (Uniwersytet SWPS w Warszawie) - "O tym jak jedzenie wpływa na myślenie - zależność między dietą i pamięcią i co do tego mają bakterie".
#krakow #medycyna #zdrowie #ciekawostki
